Antena 3 CNN Actualitate De ce comemorează Klaus Iohannis Revoluția din decembrie 1989 în luna mai. Reacția lui Tăriceanu

De ce comemorează Klaus Iohannis Revoluția din decembrie 1989 în luna mai. Reacția lui Tăriceanu

4 minute de citit Publicat la 18:42 14 Mai 2019 Modificat la 18:42 14 Mai 2019

Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept "Anul omagierii victimelor comunismului", în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc luni la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, acest eveniment va marca debutul seriei de activităţi care fac parte din programul preşedintelui Klaus Iohannis, care se va desfăşura pe durata acestui an.

"La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei. Astfel, în anul în care se împlinesc trei decenii de la încheierea Războiului Rece şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa, preşedintele Klaus Iohannis subliniază importanţa sacrificiului pentru apărarea valorilor democratice şi a drepturilor omului şi onorează memoria celor care au luptat pentru libertate împotriva regimului dictatorial, cu o componentă importantă pe Revoluţia din Decembrie 1989", arată Administraţia Prezidenţială.

Informația a fost comentată ironic de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu:

"Am aflat azi o informație care merită, cred eu, mult mai multe comentarii: președintele României, dl.Klaus Iohannis, va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului", în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc pe 20 mai a.c., la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989.

După ce a trimis la Sibiu un mare summit internațional care trebuia să aibă loc în Capitală, Președintele hotărăște să devanseze aniversarea Revoluției cu exact 210 zile, şi fix înaintea alegerilor europene.

E evident că miza nu poate fi alta decât folosirea în scopuri electorale a unor elemente emoționale precum înlăturarea comunismului, sacrificiul martirilor şi regăsirea libertății. Nu-i de mirare că, deja, fiul marii disidente Doina Cornea și-a exprimat, concomitent, stupefacția și refuzul față de inițiativa prezidențială, iar asociațiile de revoluționari sunt în derută maximă.

O dovadă nouă a disperării maxime de la Palatul Cotroceni!

Amintindu-ne că rigurosul nostru președinte neamț a avut cândva și ideea alinierii României la ora Germaniei ne gândim că ar mai putea opera niște modificări similare celei sus pomenite: Ziua Copilului ar putea fi comasată cu Rusaliile, Crăciunul cu 1 Decembrie, ca să mai degrevăm Revelionul și, poate, chiar aranjează ca Naționala de fotbal să joace toate meciurile de calificare la EURO 2020 în aceeași zi, ca să o numim Ziua Fotbalului.

Dincolo de glumă, mi-e greu să scap de un gând: dar dacă președintele vrea sărbătorirea Revoluției în mai pentru că știe sigur că nu va mai fi în funcție în decembrie?" a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

Fiul disidentei anticomuniste Doina Cornea a refuzat invitația șefului statului de a participa la ceremonia publică de comemorare a revoluției din decembrie 1989.

"Vă mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi făcut-o (...)  Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac.

În primul rând e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să partcip la un astfel de eveniment.

În 21 Decembrie 1989 mă aflam printre cei ce au plecat de la CUG spre centrul Clujului şi, la Astoria, unde am fost opriţi cu gloanţe, Dumnezeu m-a ajutat şi nu am fost ucis sau rănit. Atunci, în Decembrie 1989 am fost, în toată ţara, mii de oameni printre gloanţe! E prea mică sala Unirii din Palatul Cotroceni ca să încăpem cu toţii.

Dacă am fost invitat în calitate de victimă a comunismului, pot să vă spun că nu, nu mă simt a o victimă a comunismului. Victime ale comunismului au fost cei care şi-au pierdut viaţa sau sănătatea în închisorile comuniste, elitele politice, culturale, religioase, partizanii care au luptat în munţi care au dispărut la Sighet, Aiud, Piteşti, Canal şi multe alte centre de exterminare. Ca să enumăr doar câţiva - victime ale comunismului în ultimii ani înainte de 1989 au fost Vasile Paraschiv, muncitorii care s-au revoltat în Valea Jiului, muncitorii din Braşov care au participat la revolta din 15 noiembrie 1987, inginerul Gheorghe Ursu, Liviu Babeş, Iulius Filip, Radu Filipescu, grupul lui Petre Mihai Băcanu de la România Liberă. Şi mulţi, mulţi alţii!

Cele câteva săptămâni de puşcărie comunistă pe care le-am făcut doar pentru că mi-am exprimat, alături de mama mea, solidaritatea cu muncitorii braşoveni nu-mi dau dreptul să intru în categoria victimelor comunismului. Singurul drept moral pe care l-am câştigat atunci a fost acela de a mă putea uita acum, fără ruşine, în ochii copiilor mei.

Pe de altă parte nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai??? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral.

Şi nu doresc de asemenea să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor.

Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 - 15 iunie?

Cu speranţa că-l veţi lăsa pe succesorul dumneavoastră să organizeze aniversarea Revoluţiei, atunci când e firesc, în luna decembrie", a scris Leontin Horaţiu Iuhas în scrisoarea adresată președintelui Iohannis.

Etichete: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole