Antena 3 CNN Actualitate Social De ce căsatoria nu mai are sens

De ce căsatoria nu mai are sens

2 minute de citit Publicat la 17:05 08 Mar 2018 Modificat la 17:05 08 Mar 2018

Un articol publicat recent de Business Insider explora un subiect foarte dezbătut: căsătoria în societatea de astăzi și rostul acesteia. Căsătoria a scăzut în popularitate în ultimii ani, iar dacă înainte o astfel de legătură avea beneficii atât pentru femei cât și pentru bărbați, în ziua de astăzi nu mai este cazul. Cu femeile având drepturi egale cu bărbații, și stereotipurile sexuale diminandu-se, căsătoria pare să își piardă rostul din multe puncte de vedere, mai ales datorită faptului că o familie poate există fără probleme și în lipsă unui act legal care să confirme legătură dintre două persoane. 

 Iată cele mai discutate beneficii ale căsătoriei, și cum acestea nu mai sunt intodeauna valide: 
  
 1. Taxele: mulți oameni aduc argumentul beneficilor casatoriei când vine vorba de taxe. Conform Business Insider, acest argument este de cele mai multe ori invalid și este adus de persoane care încearcă să raționalizeze și să aducă un argument practic mariajului.  
  
 2. Copii: mulți aleg să se căsătorească pentru a avea copii, deoarece se știe că un copil crește mai bine într-o casă cu doi părinți. Însă asta nu înseamnă neapărat că cei doi trebuie să fie neapărat căsătoriți, iar atâta vreme cât părinții au o relație bună și iubitoare, asta este tot ceea ce contează pentru copil.  
  
 3. Angajamentul luat: când vine vorba de angajamentul dintr-o relație, sunt mai multe părți care pot fi discutate.

În primul rând, este vorba de a oficializa o relație și de a o face publică în ochiii prietenilor și a familie. Căsătoria a devenit un statut, iar mulți se grăbesc să se căsătorească, doar pentru a dobândi această poziție. Andrew Cherlin, scrie pentru New York Times:  ”Mariajul a devenit un status, un indicator al unei vieți personale de succes. Asta presupune că a fi căsătorit oferă o poziție privilegiata.”  
  
Pe deasupra, când vine vorba de un angajament, unele persoane simt că acesta este singurul fel în care poți fi sigur pe partenerul tău, și modul sigur în care păstrezi pe cineva o viață întreagă. Cu toate acestea, o relație nu ar trebuie forțată și nimeni nu ar trebui să se simtă obligat să stea într-o relație sau să stea in una doar din teama de a nu fi singur.

În final, oamenii consideră că mariajul îi face să fie mai responsabili în relație și să o ia mai în serios. Acest argument este unul susținut de studii, care dovedesc că iubim ceva mai mult atunci când este al nostru. Conform lui Robert B. Cialdini, „ Cand oameni aleg să se dediceunul altuia, verbal sau în scris, este mai posibil că aceștia să onoreze această alegere, pentru că stabilirea țintei influențează imaginea care o au despre șine.   
  
 4. Finalizarea unei decizii: acest argument este deasemenea unul valid, deoarece studiile arată că atunci când facem o decizie, și nu o mai puteam schimba, luăm decizia mai în serios, și suntem mai predispuși să o facem normă.  
  
În final, mariajul rămâne o decizie personală, care este influențată de țintele și valorile noastre. Dacă îți păsa de cum ești văzut și pui valoare pe instituția căsătoriei, atunci căsătorește-te și fă tot ce poți să rămâi în acel mariaj. Dar dacă apreciezi persoana de lângă și ești de părere că poți sta într-o relație fără un act care să îți demonstreze iubirea, este perfect acceptabil să alegi să nu te căsătorești. 
  
 Sursă: Business Insider 

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole