Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine De ce apar sângerările nazale şi cum le oprim corect

De ce apar sângerările nazale şi cum le oprim corect

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:44 21 Noi 2023 Modificat la 10:44 21 Noi 2023

Cel mai frecvent, sângerarea apare din cauza unui traumatism, a unei infecțîi sinusale sau a unei alergii. Însă, specialiștii ne averizează că poate fi totuși și un semn al bolilor metabolice subiacente, cum ar fi hepatitele, cirozele sau chiar tumorile. 

"La copil, sângerarea apare şi fără să aibă o cauza neapărat. Poate apărea de la nas prea uscat, că se agită un pic, că fac un pic de efort fizic, că e prea cald afară, pot să apară sângerări, alterori dacă copilul e răcit și are o viroză respiratorie și o inflamație a mucoasei.", a spus medicul Sorina Dindere, medic primar ORL.

Sângerarea nazală reprezintă un simptom frecvent întâlnit la copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, dar care îi sperie foarte tare pe părinți. Epistaxisul reprezintă o pierdere de sânge de la nivelul foselor nazale, provocată de o leziune a peretelui unui vas de sânge sau a mucoasei nazale.

"Dacă e vorba de o rinită alergică care e din ce în ce mai frecventa la copii în ultimul timp, la fel mucoasa la persoane cu alergie e mai fragilă și poate sângera ușor.", a mai spus această.

În cazul adulților epistaxisul poate apărea şi drept simptom al unor afecțiuni sau că manifestare în diferite situații.

"La adult, în marea majoritate a cazurilor, e vorba de sângerare la persoanele hipertensive, care au tensiunea arterială mărita și atunci sângerarea nazală e că o supapă.

Specialiștii spun că micile sângerări nazale care se produc o singură dată nu trebuie neapărat să ne îngrijoreze, dar în cazul unor sângerări abundente și repetate, ar trebui să ne prezentăm cât mai repede la un medic orelist.

Medicii recomandă că atunci când va confruntați cu o astfel de situație să nu va agitați, să stați liniștiți într-o încăpere, să nu consumați lichide acidulate și să evitați efortul fizic.

"În cazul unei sângerări nazale este bine de știut că vechea filozofie că trebuie să te întinzi pe pat cu mâna în sus nu funcționează, de regulă trebuie să stăm așezați pe un scaun cu bărbia ușor în piept, eventual o compresă rece pe frunte și la baza nasului și o compresie cu degetul efectiv pe fosă nazală care sângerează. De regulă sângerarea se produce pe o singură parte pe dreapta sau pe stânga și o compresie de 10 minute oprește sângerarea sau dacă avem o bucățică de vată să o combinam cu ceva picături nazale și să o ținem 10 minute este chiar și mai indicat.", a mai spus această.

Etichete: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole