Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă De ce afecțiunile fizice sunt asociate cu frica: ”Toate bolile din corp sunt efectul bolilor din minte”

De ce afecțiunile fizice sunt asociate cu frica: ”Toate bolile din corp sunt efectul bolilor din minte”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 08:00 28 Dec 2024 Modificat la 08:12 28 Dec 2024

Frica prelungită nu doar că ne paralizează mental, dar are și un impact profund asupra sănătății fizice. Daniel Pășcuță, expert în decodarea minții, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN cum emoțiile negative susținute pot duce la afecțiuni fizice și probleme în viața personală și profesională.

Bolile fizice, efectul fricii prelungite

„Are românul o vorbă, cu boala lungă, moarte sigură. Eu cred că toate bolile din corp sunt efectul bolilor din minte. Și aici nu mă refer la ceva ezoteric. Dar dacă eu picur în fiecare zi adrenalină și cortizol, la un moment dat ceva se va deregla în mine. Și atunci se crează afecțiunile fizice din cauza fricii prelungite,” a explicat Daniel Pășcuță.

Frica, mai ales atunci când este trăită zilnic, declanșează un răspuns constant de stres în corp, care dereglează echilibrul hormonal și poate duce la afecțiuni cronice.

Frica și relațiile cu cei din jur

Nu doar sănătatea fizică are de suferit din cauza fricii. Relațiile interumane sunt adesea afectate de această emoție. „Tot din cauza fricii, dacă avem relații care scârțâie, ele tind să se rupă mai mult în astfel de contexte de teamă,” a explicat expertul.

Impactul fricii în carieră

Frica are un efect similar și în plan profesional, blocând dezvoltarea personală. „La fel și blocarea profesională, pentru că frica tinde să capete un momentum și deja nu mai am curajul nici să mă exprim, nici să mă expun, nici să mă dezvolt, și atunci caut o zonă de confort,” a spus Daniel Pășcuță.

Această tendință de a evita riscurile poate duce la stagnare și pierderea oportunităților de creștere.

Cum depășim frica

Soluția, potrivit expertului, nu este să împingem oamenii în zone de disconfort, ci să explorăm cu atenție sursele temerilor și să lucrăm treptat cu acestea. „Trebuie să ne uităm care este zona de disconfort și să începem să lucrăm cu el, nu să împingem oamenii în zone de disconfort,” a concluzionat Daniel Pășcuță în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Etichete: frica fobie
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole