Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a spus, luni, că prezența trupelor israeliene în zona demilitarizată de pe teritoriul sirian este "limitată şi temporară", transmite Agerpres, care citează EFE.
Potrivit ministrului, armata statului evreu a intrat în Siria din motive de securitate, având în vedere confuzia ce domnește în această țară, după căderea regimului președintelui Bashar al-Assad.
"Subliniez că este un pas foarte limitat şi temporar, pe care a trebuit să îl facem din motive de securitate", a insistat șeful diplomației israeliene.
Israelul şi-a desfășurat, duminică, trupele în zona demilitarizată de frontieră, pe teritoriul sirian, şi a ordonat locuitorilor din cinci municipalități, inclusiv Quneitra, capitala provinciei, să rămână acasă pentru propria siguranță.
Gideon Saar susține că militarii israelieni au fost nevoiți să intervină, deoarece grupările insurgente ar fi încălcat un acord de retragere a trupelor din așa-numita "zonă tampon", semnat cu Siria în 1974, și ar fi atacat unități și puncte de observare evreiești din apropierea graniței.
Acești insurgenți reprezintă "o amenințare pentru comunitățile noastre din Înălțimile Golan și pentru statul Israel", a subliniat ministrul.
El a explicat și atacurile pe care aviația Israelului le-a efectuat inclusiv în zona capitalei Damasc.
"Am atacat sistemele de arme strategice ale regimului, inclusiv arme chimice şi depozite de rachete cu rază lungă de acțiune, pentru ca acestea să nu cadă în mâinile extremiștilor", a precizat Gideon Saar.
Ce spune armata israeliană despre operațiunile în Siria
Armata israeliană a confirmat, luni, că a dislocat forțe pe partea siriană a Muntelui Hermon, în zona demilitarizată, înaintând până la mai mult de trei kilometri de granița pe care Israelul o plasează pe Înălțimile Golan, ocupate în 1967 şi anexate în 1981.
Ministrul israelian de Externe s-a declarat sceptic cu privire la stabilitatea politică din Siria şi a pus la îndoială posibilitatea de consolidare a unei noi administrații care să își mențină suveranitatea asupra întregului teritoriu, în fața multitudinii de grupări insurgente care au contribuit la căderea președintelui al-Assad.
Gideon Saar a avertizat că țara sa nu va permite Siriei să devină "o altă bază din care să se atace Israelul".
"În acest moment nu putem vorbi despre o nouă administrație în Siria. Există anumite miliții, dar nu controlează Siria în întregime. Țara a fost fragmentată de mai bine de un deceniu, necontrolată de o singură forță. Văd un viitor mai federal, care să ofere spațiu diferitelor minorități. Dar este prea devreme să ne gândim la asta pentru că situația încă nu s-a stabilizat", a subliniat el.