Partidele care vor face parte din viitoarea coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități au validat, duminică, propunerile pentru Cabinetul Ciolacu 2. După ce va fi desemnat premierul, următorul pas pentru noul Guvern este votul de învestitură din Parlament. Pentru ca noul guvern să fie instalat la Paltul Victoria sunt necesare 234 de voturi. De asemenea, luni dimineață, vor fi votați președinții celor două camere al Parlamentului, iar cel puțin la Senat, Coaliția PSD-PNL-UDMR are o majoritate fragilă.
După ce va fi dsemnat noul premier, Coaliția trebuie să trimită în Parlament programul de guvernare și lista de miniștri.
Luni, miniștrii propuși în noul Cabinet Ciolacu vor fi audiați în comisiile de specialitate, o formalitate înainte de votul din plenul Parlamentului. Procedura parlamentară ar trebui să meargă pe repede înainte pentru a avea un nou executiv cu puteri depline până de Crăciun la Palatul Victoria.
Câte voturi are coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități
În plenul Parlamentului, guvernul propus se bazează pe voturile celor trei partide - PSD, PNL, UDMR și pe cel al celor 19 parlamentari ai minorităților naționale. În total, pe hârtie, sunt 246 de voturi, cu 12 voturi mai mult decât majoritatea necesară de 234. Liderii celor trei partide au nevoie de votul tuturor parlamentarilor care au depus jurământul vineri și sâmbătă și pe de cel al deputaților minorităților pentru a nu avea emoții că noul guvern va trece.
Duminică seara, premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că este convins că va fi un guvern „pe patru ani”, în timp ce președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spunea că „speră” că miniștrii propuși „vor trece de votul Parlamentului”.
Majoritate fragilă la Senat
Înainte de votul pentru învesitrea Guvernului, în cele două camere ale Parlamentului deputații și senatorii își vor alege conducerea. Pentru șefia Camerei DeputațilorPSD îl va propune pe Ciprian Șerban, iar la Senat, liberalii îl propun pe Ilie Bolojan. Ambii au nevoie de majoritatea voturilor pentru a fi puși în funcție.
La Camera Deputaților, din ce 331 de deputați, Coaliția are 177 de voturi (inclusiv cele 19 voturi ale minorităților), iar majoritatea este de 167. La Senat, coaliția are doar 69 de voturi din 134, majoritatea fiind de 68.
Însă, nu este exclus ca în urma negocierilor care vor avea loc pentru restul funcțiilor din Birourile Permanente ale celor două Camere, rezultatul votului să fie unul fără emoții pentru Ciprian Șerban și Ilie Bolojan.
Cine sunt miniștrii propuși în Guvernul Ciolacu 2
Viitorul guvern va avea trei vicepremieri, câte unul de la fiecare partid: Marian Neacșu (PSD), Cătălin Predoiu (PNL), Cseke Attila (UDMR).
MINISTERELE PNL
Ministerul de Interne - Cătălin Predoiu (vicepremier)
Ministerul Educaţiei - Daniel David
Ministerul de Externe - Emil Hurezeanu
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Marcel Boloş
Ministerul Mediului - Mircea Fechet
Ministerul Energiei - Sebastian Burduja
MINISTERELE PSD
Vicepremier fără portofoliu: Marian Neacşu
Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr
Ministerul Econimiei şi Digitalizării - Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii - Florin Barbu
Ministerul Culturii - Natalia Intotero
Ministerul Muncii - Simona Bucura Oprescu
Ministerul Justiţiei - Radu Marinescu
MINISTERELE UDMR
Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila (vicepremier)
Ministerul Finanţelor - Tanczos Barna