Antena 3 CNN Actualitate Justiție De astăzi, inculpaţii din dosarele penale vor putea fi supravegheaţi electronic. Cine va fi obligat să poarte brățara de monitorizare

De astăzi, inculpaţii din dosarele penale vor putea fi supravegheaţi electronic. Cine va fi obligat să poarte brățara de monitorizare

Ana Ciuvică
2 minute de citit Publicat la 18:58 01 Oct 2024 Modificat la 19:16 01 Oct 2024

De astăzi, inculpaţii din dosarele penale vor putea fi supravegheaţi electronic. Cei care scapă de arestul preventiv, dar nu respectă obligaţiile impuse de instanţă, vor fi obligaţi să poarte brăţară de monitorizare. La fel ca în cazul violenţei domestice, sistemul va alerta în timp real poliţia în situaţiile în care părăsesc domiciliul, ies din ţară sau încearcă să distrugă dispozitivul.

Astfel de brăţări puteau fi folosite în ţara noastră şi până acum însă doar în anumite judeţe şi doar în cazul violenţei domestice. Mai exact, în cazul în care o persoană cerea un ordin de protecţie iar poliţiştii aveau acordul victimei, agresorul putea fi monitorizat cu astfel de dispozitive.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției: În primele 8 luni din 2024, n-a existat niciun caz în care o victimă a violenţei domestice, care a acceptat brăţara electronică, să fi fost ucisă, rănită grav sau să îi fi fost pusă în pericol viaţa sau sănătatea.

Brăţara electronică va putea fi cerută de procuror şi aprobată de instanţă în cazul inculpaţilor care se află sub control judiciar, control judiciar pe cauțiune sau arest la domiciliu. Şi asta doar în situaţiile în care există suspiciunea că ar putea fugi din ţară sau şi-ar putea pune victimele în pericol .

Dragoș Iliescu, șeful poliției Sector 4 București: Avem două telefoane, unul denumit generic pure track şi pure protect plus această brăţară compusă din acest sistem, acest senzor şi brăţara efectivă care ne asigură nouă posibilitatea de a prinde brăţara de piciorul agresorului.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR: Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României.

Pentru inculpaţii care se află în arest la domiciliu, kit-ul de monitorizare, atunci când va fi solicitat de procuror, va fi dotat şi cu un senzor de mişcare. La fel în cazurile de violenţă domestică, funcţionarea sistemului şi, implicit, supravegherea inculpaţilor cad în sarcina poliţiştilor.

Vasile Zelca, președinte sincatul național al polițiștilor: Poliţia Română, din păcate, în ultimii 20 de ani a avut din ce în ce mai multe atribuţii pe care legiuitorul le-a stabilit în sarcina sa, dar legiutorul şi apoi nici Guvernul nu a ţinut cont de deficitul de pesonal.

Sistemul, speră autorităţile, va micşora lista fugarilor.

Irina Tudorache, avocat: Această obligaţie poate fi impusă şi, de asemenea, poate facilita întreg cursul procesului penal pentru că va exista o mai mare verificare în ce priveşte parcursul inculpatului, dacă părăseşte teritoriul, dacă încearcă să ia legătura cu victima.

O astfel de brăţară electronică i-a fost montată şi fostului prefect de Gorj, Ilie Morega chiar înainte ca sistemul să fie operaţional. În cazul lui, instanţa a cerut să fie monitorizat după ce a încălcat de mai multe ori controlul judiciar şi a urcat la volan deşi nu avea permis de conducere.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole