Antena 3 CNN Actualitate „De această dată va fi un ciclon autentic”. Furtuna Cassandra lovește deja Italia, Grecia, Serbia și s-ar putea îndrepta spre România

„De această dată va fi un ciclon autentic”. Furtuna Cassandra lovește deja Italia, Grecia, Serbia și s-ar putea îndrepta spre România

de Robert Kiss    |   

Potrivit presei elene, un ciclon numit Cassandra este de așteptat să lovească vineri Grecia, după ce a lovit nordul Italiei și părți din Balcanii de Vest. Potrivit unui buletin de urgență al serviciului național de meteorologie al Greciei, EMY, Cassandra va aduce ploi, tunete și fulgere în vestul și nord-vestul Greciei, începând de vineri după-amiază și până sâmbătă noaptea. Ciclonul ar putea lovi și România, susține Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei. Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, scrie Lucian Sfîrcă. 

Potrivit Eumetnet, deja sunt coduri roșii de viituri în Italia, zona Emilia Romgna, precum și coduri portocalii. De asemenea, se anunță cod roșu de ploi abundente vânt puternic în Croația, peste 150 litri/mp, rafale de peste 120 km/h, cod roșu de ploi abundente în Serbia, cod portocaliu de ploi și vijelii în Grecia, Slovenia, Bulgaria.

Deși presa din Grecia vorbește despre ciclonul Cassandra, acesta nu a primit oficial un nume. 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe avertizări meteo cod galben de ploi torențiale, care vizează 29 de județe ale țării.

Prima avertizare meteo cod galben este valabilă în intervalul 04 octombrie, ora 23 – 05 octombrie, ora 15.

În intervalul menționat, în sudul Banatului, vestul și nordul Olteniei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vor fi ploi însemnate cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile  de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

A doua avertizare meteo cod galben este valabilă în intervalul 05 octombrie, ora 15 – 06 octombrie, ora 12.

Vor fi averse, însoțite pe spații mici de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 20...30 l/mp și pe arii restrânse peste 40...50 l/mp. În regiunile sudice și estice vântul va avea intensificări temporare cu viteze în general de 40...50 km/h

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile