Antena 3 CNN Actualitate Generalul David Petraeus, fost director CIA, predicţii despre conflictele din lume: "Putin a fost avertizat să nu folosească arme nucleare"

Generalul David Petraeus, fost director CIA, predicţii despre conflictele din lume: "Putin a fost avertizat să nu folosească arme nucleare"

Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, despre conflictele majore din lume.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

David Petraeus, fostul şef al CIA, anunţă ce urmează în toate conflictele majore. Este o posibilitate reală ca China să invadeze Taiwanul, a spus el într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN.

Întrebat dacă vom asista la un alt nivel la care ar putea escalada conflictele, David Petraeus a răspuns: "Depinde, cred că depinde de ce facem noi, de ce fac Statele Unite ca țară privită separat, ce face Occidentul privind colectiv, ce fac țările membre NATO, ce fac cele din Asia de Est, Orientul îndepărtat, ce fac cele din Orientul Mijlociu ș.a.m.d. Iar noi avem un rol foarte important de jucat, putem acționa și influența evoluția lucrurilor".

Potrivit lui, descurajarea se bazează pe faptul că un potențial adversar îți evaluează capabilitățile pe de o parte, dar și hotărârea de a le folosi și e descurajat de ceea ce constată. 

Fost director CIA: Ne asigurăm că Putin nu poate dezbina Europa!

"Cred că noi am arătat chiar înainte ca rușii să invadeze Ucraina, cât de important poate fi rolul conducător al Americii ca lider al Alianței Nord-Atlantice și lider al lumii occidentale, să ne asigurăm că Putin nu poate dezbina Europa și America de Nord, nici nu poate instiga Europa de Est contra Europei de Vest", a mai spus fostul director CIA.

David Petraeus nu crede că Vladimir Putin va folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina, căci a fost "avertizat să nu o facă".

"În plus, nu e clar ce ar câștiga dacă ar folosi arme nucleare tactice. Pe lângă efectul tactic, ar fi și un efect strategic. Rusia ar fi şi mai mult un paria în ochii lumii", a spus David Petraeus.

Acesta a scris în cartea sa despre posibilitatea ca China să invadeze la un moment dat Taiwanul. 

"Trebuie să ne asigurăm că elementele de descurajare sunt solide", a spus el în interviul acordat lui Mihai Gâdea.

"Colectiv trebuie să ne asigurăm că în fiecare dimineață, când decidenții de la Beijing se trezesc și se uită cu jind la Taiwan, care este ultima piesă care pe care vor să și-o însușească, ei să spună 'nu astăzi'. Asupra acestui țel trebuie să ne concentrăm și asta facem, chiar dacă în același timp ne ocupăm și de alte lucruri", a punctat Petraeus.

Urmariţi interviul integral în materialul video de mai sus!

Subiecte în articol: David Petraeus director CIA Rusia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile