David Bennett, care suferea de o afecțiune cardiacă terminală, a supraviețuit două luni după o intervenție chirurgicală efectuată în SUA.
Starea lui a început să se deterioreze în urmă cu câteva zile, au spus medicii de la spitalul din Baltimore, unde a avut loc intervenția chirurgicală.
Bărbatul în vârstă de 57 de ani a murit pe 8 martie.
Lui Bennett (foto interior, dreapta) i s-au prezentat riscurile asociate intervenției chirurgicale și s-a declarat de acord cu operația.
"S-a dovedit a fi un pacient curajos și demn, care a luptat până la capăt", a declarat chirurgul Bartley Griffith (foto interior, stânga), care a efectuat transplantul.
Pacientul a fost operat pe 7 ianuarie.
În săptămânile următoare, el a fost înconjurat de membrii familiei, a urmărit la televizor competiția Super Bowl și și-a făcut planuri să meargă acasă, unde îl aștepta câinele său, Lucky.
Dar starea lui s-a deteriorat, iar deznodământul i-a devastat pe medicii care au realizat acest transplant în premieră.
O speranță pentru rezolvarea crizei de organe, pusă acum la îndoială
Dr. Griffith a spus anterior că operația efectuată asupra lui Bennett "va aduce lumea cu un pas mai aproape de rezolvarea crizei deficitului de organe".
În prezent, 17 persoane mor în fiecare zi în SUA în așteptarea unui transplant iar pe lista de așteptare se află peste 100.000 de pacienți.
Posibilitatea de a folosi organe animale în cadrul așa-numitelor xenotransplanturi este luată în considerare de mult timp, iar utilizarea valvelor cardiace de porc este deja obișnuită.
În octombrie 2021, chirurgii din New York au anunțat că au transplantat cu succes rinichiul unui porc unui pacient uman, o operațiune de pionierat la acel moment.
BBC notează că pacientul respectiv se afla în moarte cerebrală, fără nicio speranță de recuperare.