Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă, de fapt, data de expirare de pe adeverinţa de vaccinare - valabilitatea dozei sau cât timp are efect vaccinul

Ce înseamnă, de fapt, data de expirare de pe adeverinţa de vaccinare - valabilitatea dozei sau cât timp are efect vaccinul

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 11:18 22 Feb 2021 Modificat la 11:19 22 Feb 2021

Mulţi oameni se întreabă dacă este vorba despre perioada de imunitatea pe care o dă serul sau dacă este data de expirare a vaccinului. 

Data de pe certificat reprezintă, de fapt, perioada de valabilitate a lotului respectiv de vaccinuri, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă. Documentul nu are termen de valabilitate şi nu arată cât ţine imunitatea, a precizat medicul.

Dr. Gheorghiţă: Data nu arată cât ţine imunitatea

"Pe adeverinţa de vaccinare se notează, practic, lotul vaccinului, tipul vaccinului şi data expirării acelui lot de vaccin, are legătură cu produsul în sine. 

Această adeverinţă nu are un termen de valabilitate. În momentul de faţă, această adeverinţă atestă că o persoană, la un moment dat, pe parcursul vieţii, a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu un anumit tip de vaccin şi precizează data, tipul, lotul vaccinului. 

Nu arată cât ţine imunitatea, este doar un document care atestă că acea persoană a fost vaccinată", a explicat medicul Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

Mulţi oameni au devenit sceptici după ce au observat că data de expirare scrisă pe certificatul de vaccinare se apropie de termen. 

Dr. Valeriu Gheorghiţă explică de ce nu este recomandată testarea înainte de vaccinul anti-COVID

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat de ce nu este bine să ne testăm preventiv înainte de imunizare, aşa cum mulţi spun că procedează.

Colonelul a dat trei motive pentru care testarea anti-COVID de rutină nu e recomandată înainte de vaccinare, punând astfel capăt zvonurilor care circulă.

Românii care au avut COVID se pot vaccina cu o singură doză?

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că nu sunt date suficiente potrivit cărora este suficientă o singură doză de vaccin anti-COVID în cazul celor care au făcut boala, aşa cum se aude, el aducând date oficiale în  acest sens.

Astfel, după ce Franța a anunţat că ar putea decide folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au făcut deja COVID-19, România nu va adopta măsura decât atunci când vor exista suficiente informaţii oficiale în acest sens.

Vaccinul anti-COVID care a înregistrat cele mai multe reacții adverse. Datele prezentate de dr. Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a spus că potrivit datelor statistice din țara noastră, cele mai multe reacții adverse le-au înregistrat românii care s-au imunizat cu doze de la Pfizer.

"La reacții adverse sunt: Pfizer - 556 de reacții adverse, cu durere la locul unde a fost realizat vaccinul şi 2300: febră, cefalee, stare de obseală.

Număr total la reacții adverse la Moderna: avem 9 reacții de tip local şi 75 de reacții generale.

Dr. Gheorghiţă: Pfizer - cele mai multe reacţii adverse, AstraZeneca - cele mai puţine

AstraZeneca: 7 reacții raportate, 4 la nivel local şi trei cu febră, cefalee, oboseală sau insomnie", a spus Valeriu Gheorghiță.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole