Având în vedere că 11% dintre români declară că nu vor face cumpărături de Crăciun în acest an din cauza dificultăților financiare, asociația Environ, împreună cu arhitecta Alina Vîlcu și în parteneriat cu Eshte și Ghica House, relansează proiectul Comunidar. Inițiativa le permite oamenilor să aducă obiecte frumoase și de calitate, de care nu mai au nevoie, și să ia alte obiecte lăsate de alții, totul în mod gratuit. Standul-concept Comunidar va fi deschis publicului între 13 decembrie și 31 ianuarie, la Ghica House (str. Ion Ghica, nr. 13, București).
Ideea proiectului Comunidar, bazată pe conceptul „dăruiești și primești”, este un experiment social sustenabil care urmărește combaterea consumerismului excesiv și a risipei. Inițiativa a apărut pe fondul interesului tot mai mare al românilor pentru un stil de viață sustenabil, declarat de peste 70% dintre aceștia. În același timp, 90% dintre români afirmă că intenționează să reducă semnificativ cheltuielile de Sărbători, conform studiului Holiday Shopping Report. Această perioadă a anului este marcată de creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru cadouri, ceea ce duce la o majorare cu până la 30% a volumului de deșeuri.
La Comunidar sunt acceptate echipamente electrice și electronice, decorațiuni, cărți, articole vestimentare și jucării, cu condiția ca toate să fie în stare foarte bună. Proiectul se bazează pe ideea reutilizării obiectelor de care oamenii nu mai au nevoie, dar pe care le păstrează în speranța că le vor folosi într-o zi. În loc să fie uitate în dulapuri sau sertare, aceste obiecte „pre-loved”, inclusiv cadouri care nu au fost pe placul celor care le-au primit, pot deveni resurse valoroase pentru alții.
„Obişnuim să dăruim sau să primim daruri de la oamenii apropiaţi nouă, dar cum ar fi să primim sau să dăruim ceva pur şi simplu, nu contează de la cine, nu contează cui? Îi încurajăm pe oameni să renunţe la lucrurile pe care nu le mai folosesc şi să le ofere o nouă şansă, iar pe cei care sunt în căutare de cadouri să vină la standul Comunidar: sunt şanse mari să găsească aici cadoul potrivit pentru cei dragi sau pentru ei înşişi”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei ENVIRON.
Proiectul Comunidar susține circularitatea în comunitate și, în ultimul an, a facilitat schimbul a zeci de mii de obiecte în spații precum cafenele, birouri și companii. Printre obiectele aduse se numără cărți, tablouri, bijuterii, încălțăminte, electrocasnice pentru bucătărie, jucării, costume de schi, rochii de seară și chiar poante de balet. Pentru cei care nu sunt din București, proiectul a extins conceptul și în mediul online, prin comunitatea Facebook „Comunidar Online”, care funcționează după aceleași reguli de schimb și reutilizare.
Asociația ENVIRON, fondată în 2007, este o organizație non-guvernamentală și non-profit care își asumă responsabilitatea colectării și reciclării echipamentelor electrice și electronice la finalul ciclului lor de viață. Până în prezent, asociația a creat o rețea de peste 4.000 de puncte de colectare la nivel național și a reușit să strângă peste 230.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice.