Marele avantaj este că în momentul în care ai o marcă protejată ai altă piață de desfacere, a precizat europarlamentarul Daniel Buda.
"Este o mare dezbatere la nivelul Parlamentului European cu privire la ceea ce înseamnă importul de alimente din țările terțe, unde nu avem controlul pe ceea ce înseamnă circuitul în lanțul alimentar(...). De aceea este foarte important să înțelegem că aceste proceduri noi de la nivelul Parlamentului European le-am simplificat cât am putut. Evident că totuși trebuie să faci niște documente", a spus europarlamentarul, adăugând că nu e complicat să ai produse protejate în UE şi ai nevoie de o minimă consultanță în această chestiune.
"Trebuie doar să facem aceste lucruri și să avem garanția sau să fim conștienți în același timp de faptul că făcând acest demers nu facem altceva decât să ne protejăm propria producție și că ne asigurăm în fond și la urma urmei supraviețuirea pe piață.
De ce credeți că francezul, italianul sau neamțul au atât de multe produse protejate? Păi, același considerent, pentru că vrea mai departe să-și protejeze producția internă și vrea în același timp să fie durabil".
Gradul de asociere în unele ţări a dus la mai multe produse protejate
"Din păcate, că am vorbit de asociere, când am venit în Parlamentul European acum 9 ani de zile, gradul de asociere în agricultură era undeva în jur de 97% pentru Franța, Germania și Italia și România era undeva în jur de 3%. Suntem un pic undeva în spate și cu această componentă, dar recuperăm din mers.
Eu spun că România are un sector agricol care poate să genereze alimente de calitate și în același timp în cantități suficiente, nu doar pentru România", a mai spus Daniel Buda.
Europarlamentarul Daniel Buda, sfat pentru români
"Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă este să acceseze banii europeni. Avem atât de multe resurse financiare puse la dispoziții de către Comisia Europeană încât ne putem dezvolta și moderniza fermele din România.
Mesajul meu este unul foarte clar - luați acești bani europeni", a spus el.