Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Daniel Apostol, soluţii pentru fondul de pensii: "Nu statul ne dă pensiile, el doar le administrează. Românii au trei opţiuni"

Daniel Apostol, soluţii pentru fondul de pensii: "Nu statul ne dă pensiile, el doar le administrează. Românii au trei opţiuni"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:52 28 Mai 2021 Modificat la 21:12 28 Mai 2021

Întrebat care este situaţia în acest moment şi cum putem ajunge la un echilibru în sistemul de pensii, Daniel Apostol, director de comunicare de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a recomandat înțelegerea faptului că, în momentul actual românii au la dispoziție trei variante de economisire şi anume pensia obligatorie care se depune într-un fond administrat de stat, pensia obligatorie care se depune într-un fond administrat privat şi pensia facultativă administrată privat.

„Statul nu ne dă pensia. Noi prin munca noastră ne dăm pensia, punem bani de-o parte din veniturile pe care le realizăm lună de lună, contribuim la fondurile de pensii.

Este drept că, în sistemul actual banii pe care îi punem în aceste pușculițe în care ar trebui să se strângă pentru pensii, în sistemul actual din acești bani se plătesc pensiile curente, ceea ce înseamnă că statul nu are posibilitatea, și nu face asta acum, să investească în fonduri să pună bani în fonduri de investiții care să multiplice acești bani, astfel încât la perioada în care ar trebui să intru la plata pensiei mele să primesc din acel fond aceiași cel puțin sau cu un randament.

Treaba asta se întâmplă la pensiile private și aici este domeniul pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară îl supraveghează îndeaproape pentru că suntem foarte atenți să vedem care este randamentul, care este stabilitatea, care este înțelepciunea cu care fondurile care administrează pensiile private se orientează în piața actuală. Cât de mult risc comportă această acumulare de bani, cât de multă stabilitate și încredere pot avea toți cetățenii care contribuie la aceste fonduri.

Economisirea nu se începe de la 50 de ani, ci din tinereţe din momentul în care ai primul loc de muncă

Cei care contribuie astăzi în bugetul asigurărilor sociale pun în pușculiță mai puțini bani decât are nevoie statul să scoată din această pușculiță ca să plătească astăzi pensiile aflate în plată, asta înseamnă un deficit al bugetului asigurărilor sociale.

Recomand tuturor să devină mai atenți, mai conștienți de alternative de faptul că pot economisi de la vârstă fragedă pentru vârsta a treia banii de care vor avea nevoie.

Crearea unui fond de pensii administrat privat fie el din componenta obligatorie cele 3,5% din contribuție, fie din componenta facultativă nu se începe la 50 de ani, nu se începe nici la 40 de ani, se începe din primul moment în care ai realizat un venit de la tinerețe. Trebuie să te gândești un pic.

E nevoie să acceptăm că avem nevoie de educaţie financiară

O majoritatea spectaculoasă a cetățenilor nu se interesează să își aleagă repartizarea a celor 3,5%, sunt repartizări aleatorii. Asta înseamnă că nu ne-a interesat pe foarte mulți dintre noi și ar trebui prin educație financiară să ne educăm pe noi și să acceptăm că avem nevoie să ne dăm seama ce se întâmplă cu banii noștri pentru zilele alea de la vârsta a treia și să urmărim ce se întâmplă cu performanțele fondurilor care administrează pensia privată.În contul administrat de stat nu putem să facem altceva decât să așteptam vârsta de pensionare şi să sperăm că o să mai fim în viaţă, şi noi şi fondurile", a mai spus Daniel Apostol, director de comunicare de la ASF la emisiunea "În faţa națiunii" de la Antena 3.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole