Creşterea salariului minim trebuie să fie însoţită de o scădere proporţională a taxelor şi impozitelor aplicate pe salarii. Profesorul Dan Voiculescu spune că aceasta este soluţia corectă pentru a evita efectele negative pe care le-ar putea avea o asemenea măsură.
„Intenția Guvernului de a crește salariul minim brut de la 2080 la 2262 de lei ar asigura venituri mai mari pentr categoriile vulnerabile de angajaţi şi ar avea efecte pozitive asupra consumului şi producţiei”, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul său.
Cu toate acestea, măsura este cu două tăişuri.
„În egală măsură, această creștere a salariului minim brut va pune presiune pe angajatori, în special pe cei mici și medii, ale căror afaceri pot fi grav destabilizate de un nou efort financiar. Iar dacă 5-10% dintre IMM-uri își închid porțile, vor avea de suferit atât angajații cât și bugetul de stat”, mai scris profesorul pe blogul său. În aceste condiții, analizând obiectiv interesele legitime ale tuturor părților implicate și ale economiei românești în ansamblu, ar fi necesar ca măsura creșterii salariul minim brut să fie echilibrată de o reducere proporțională a taxelor și impozitelor aplicate pe salarii. Concret, logica economică și responsabilitatea socială impun ca această creștere preconizată de 8.7% a salariului minim brut să fie însoțită de reducerea cu 8.7% a impozitării muncii”, mai scrie profesorul Voiculescu.
Dacă guvernanţii nu aplică această "reţetă" riscă să facă rău chiar categoriilor de salariaţi pe care vor să le ajute.
„În caz contrar, efectele negative ale unei presiuni suplimentare pe angajatori se vor transmite direct și asupra angajaților. Astfel, o decizie teoretic utilă se va transforma într-o măsură nocivă pentru economia românească și pentru categoriile sociale vulnerabile”, este concluzia profesorului Dan Voiculescu.