„Vreau să vă spun că în momentul de față din Fondul de Garantare a Asiguraților încă se plătesc și alte falimente, nu s-au terminat plățile către toți asigurații din falimentele anterioare. Până în acest moment nu am informații să vă spun că fondul va fi depășit. Rămâne de văzut, câți asigurați se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie și modul în care va fi consumat acest fond”, a spus Dan Vîlceanu, potrivit Mediafax.
Întrebat dacă are o soluție în cazul în care Fondul de Garantare nu poate acoperi toate cheltuielile după falimentul City Insurance, ministrul Finanțelor a spus:
„Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condițiile în care se dovedește că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastă și ai noștri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârșit frauda și dacă va exista o situație în care e nevoie să vină bani în plus în acest fond eu cred că nu poți să acorzi acești bani decât cu titlu de împrumut”.
Ce se întâmplă cu milioanele de asigurați la City Insurance
Cele peste 3 milioane de români care au o poliţă încheiată la compania falimentară vor rămâne în continuare cu RCA-ul activ, asigurat de Fondul de Garantare.
În acest caz, păgubitul nu se mai duce la asigurator pentru constatare şi celelalte demersuri legale, ci se adresează Fondului de Garantare.
Reprezentanţii service-urilor deja se plâng că au blocaje mari cu banii şi nu mai vor să repare maşinile care vin cu astfel de poliţe.
„Odată cu situația City Insurace, care se află la un singur pas de faliment, prețurile la polițele RCA au crescut. Astfel, dacă în urmă cu două săptămâni v-ați fi făcut o poliță RCA la o mașină standard cu motor de 1,4, an 2005, șofer de 38 de ani, cu apoximativ 565 de lei, acum v-ați fi făcut aceeși poliță cu 858 de lei'', spune Silvian Trandafir, reporter Antena 3.
Vinerea trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut falimentul City Insurace pentru că nu a îndeplinit cerința minimă de capital: 150 de milioane de euro.
Astfel ASF a retras autorizația de funcționare a societății și implicit dreptul de a mai vinde polițe. City Insurance era cel mai mare actor de pe piața de RCA cu peste 3 milioane de clienți.