Antena 3 CNN Actualitate "Din indemnizaţie nu îi pot face nici pomană". Povestea lui Dan Ciobotaru, militarul ucis în Afganistan, decorat de statul român şi apoi uitat complet

"Din indemnizaţie nu îi pot face nici pomană". Povestea lui Dan Ciobotaru, militarul ucis în Afganistan, decorat de statul român şi apoi uitat complet

Adrian Bonciu
2 minute de citit Publicat la 14:19 30 Noi 2021 Modificat la 15:22 30 Noi 2021

De Ziua Naţională a României, Antena 3 demarează campania "Sunt român pentru că îmi preţuiesc eroii". E o serie de reportaje de excepţie, dar şi demersuri pentru ca militarii români să primească recunoaşterea pe care o merită. Ne propunem ca fiecare dintre eroii căzuţi la datorie să fie declaraţi cetăţeni de onoare ai localităţilor de domiciliu, iar numele lor să fie purtat de o stradă, un parc sau o şcoală.

"Nu cred că a fost vreo zi să nu plâng şi să nu-mi aduc aminte de el, să nu-l pomenesc în gând sau în somn sau când mă culc. Era un lăstar al vieţii, dar Dumnezeu... Ce ne place nouă, Îi place şi Lui.

Oamenii îşi aduc aminte de el, se duc la biserică, aprind câte o lumânare, dar Armata nu. Dacă mi-au tăiat şi indemnizaţia. E la jumătate. Din 11 şi ceva (11 milioane lei vechi), mi-au mai rămas 670 (n.r. 670 de lei noi). Cu 670 poţi să faci o pomană?

M-au sunat să dau înapoi 50 de milioane (n.r. lei vechi) că a fost o eroare la Casa de Pensii", a spus cu ochii în lacrimi Luminiţa Ciobotaru, mama eroului român.

Au trecut 11 ani de când au fost anunțați că Dan n-o să se mai întoarcă niciodată acasă, dar părinții încă mai stau cu ochii pierduți pe uliță, sperând uneori c-o să-l mai vadă.

2010 a fost cel mai negru an de după Revoluție pentru Armata Română. A pierdut nu mai puțin de şase soldați în Afganistan. Printre ei și sergentul major Dan Ciobotaru. Humvee-ul în care se afla a fost atacat, pe autostrada Kabul-Gandahar, cu un dispozitiv exploziv improvizat, acționat la distanță. Avea doar 28 de ani și toată viața în față.

"Ultimele cuvinte pe care le-am vorbit cu el la telefon sunt ultima amintiri. Duc grija că va veni cât de curând. A fost prima mea iubire, primul meu copil", îşi aminteşte Luminiţa Ciobotaru, mama lui Dan.

Statul român i-a făcut înmormântare cu onoruri militare, l-a înaintat în grad și l-a decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemn de razboi pentru militari. Iar apoi l-a uitat.

Spectacol şi emoţie, de Ziua Naţională a României, la Antena 3. Cooking show, reportaje cu români geniali şi români ce nu vor fi uitaţi, dar şi provocarea "Sunt român pentru că"

De fapt, chiar mai rău de atât. În vară, părinții au fost anunțați de la casa de pensii nu doar că indemnizația de urmaș le-a fost tăiată la jumătate, dar mai trebuie și să dea înapoi aproape 50 de milioane de lei vechi, fiindcă s-a produs o eroare.

"Au zis că mă dau în judecată şi că plătesc şi cheltuielile de judecată şi m-am împrumutat tot satul ca să dau 50 de milioane şi acum ăştia 670 de lei nu cred că scap doi ani. Nici nu îi iau, îi dau de unde m-am împrumutat. Eu nu am strâns banii ăştia ca să îmi fac vreo avere", a explicat Luminiţa Ciobotaru.

În locurile natale, Dan Ciobotaru a fost făcut cetățean de onoare al comunei Brăești, din județul Buzău, iar acum, după 11 ani, se fac demersuri pentru ca strada din satul Pinu pe care s-a născut, o uliță mai degrabă, să-i poarte numele.

"Acum lucrăm la nomenclatorul stradal. Această stradă, strada 55 cum este în prezent, se va numi strada Dan Ciobotaru", a precizat Adrian Perţea, city manager în comuna Brăeşti, judeţul Buzău.

O alinare mică pentru niște părinți a căror durere nu se va stinge niciodată…

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole