Antena 3 CNN Actualitate Dan Barna: "În 7-8 ani, sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil. Este necesară o reformă a pensiilor"

Dan Barna: "În 7-8 ani, sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil. Este necesară o reformă a pensiilor"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 15:40 27 Mai 2021 Modificat la 15:40 27 Mai 2021

În plus, generația celor numiți "decreței" se îndreaptă spre vârsta de pensionare, iar această vârstă trebuie calibrată cu speranța de viață, însă nu trebuie să comparăm speranța de viață de la noi cu cea din Suedia sau din Japonia, de pildă, mai spune Barna, potrivit digi24.ro.

"Ceea ce există în programul ce va fi transmis Comisiei Europene este un angajament foarte clar al României în ceea ce privește reglementarea unei noi legi a pensiilor. 

Dan Barna: Este necesară o reformă a pensiilor

Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil, pentru că acele generații consistente ies la pensie, iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut. 

Este clar că sistemul nu mai poate fi sustenabil pe actuala structură", a afirmat Dan Barna.

Din această cauză, România are nevoie de o reformă a pensiilor, iar aceste detalii au fost și sunt în continuare discutate în Guvern, fără a fi luată încă o decizie. 

Barna: Până în 2026 trebuie să avem o reglementare în care vârsta de pensionare să fie legată de speranța de viață

"Este necesară o reformă a pensiilor. Cum arată această reformă, cum arată acest sistem prin care echilibrăm pensiile în România este subiectul discuțiilor. Evident, se discută toate scenariile. 

Nu s-a luat încă o decizie și nu avem o decizie asumată în momentul acesta, tocmai de aceea nu spun că se va face într-un fel sau altul.

Este foarte clar că până în 2026 trebuie să avem o reglementare în care vârsta de pensionare să fie legată de ceea ce înseamnă speranța de viață", a adăugat Dan Barna. 

România are una dintre cele mai mici speranţe de viaţă din Europa, de 75,9 ani, comparativ cu media europeană de 78,2 ani.

Dan Barna: Să nu comparăm speranţa de viaţă de la noi cu cea din Japonia

Deși speranța de viață de la noi este mai mică în comparație cu cea din alte țări, astfel că vârsta de pensionare ar trebui să scadă, nu să crească, Barna susține că nu trebuie să ne comparăm cu alte țări. 

"Nu trebuie să comparăm date dintr-o țară și să le aplicăm în cealaltă țară. Noi discutăm de evoluția speranței de viață în România, comparativ tot cu România. 

Degeaba ne comparăm cu suedezii sau cu japonezii, că nu este relevant. Discuțiile se poartă pe datele, cifrele și demografia in România", apreciază vicepremierul.

Pensii 2021. Vârsta de pensionare pentru femei va creşte până în anul 2030

Veste proastă pentru femeile din România: vârsta de pensionare va creşte până în anul 2030. 

Dacă acum femeile ies la pensie la 61 de ani şi 7 luni, peste şase ani vârsta la care se pot pensiona va fi de 63 de ani. 

Spre exemplu, o femeie care este născută în 1967 şi care are acum 54 de ani va ieşi la pensie la vârsta 63 de ani.

Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime şi cât costă 6 ani în cartea de muncă

Decizie importantă pentru românii care au goluri în cartea de muncă. Legea prin care va fi prelungită prelungită perioada până la care vă veţi putea cumpăra vechime va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. 

Astfel, urmează să fie prelungit termenul până la care veţi putea cumpără vechimea în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023. 

Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole