Antena 3 CNN Externe Dacă Trump câștigă alegerile din SUA, țările NATO vor fi sub „o presiune mai mare”, spune ministrul german al Apărării

Dacă Trump câștigă alegerile din SUA, țările NATO vor fi sub „o presiune mai mare”, spune ministrul german al Apărării

de Andreea Ştefan    |   

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că, dacă fostul președinte și candidat republican la Casa Albă, Donald Trump, va câștiga alegerile prezidențiale din toamnă în SUA, statele europene membre NATO vor fi „sub o presiune mai mare" pentru a intensifica eforturile în materie de securitate, relatează EFE.

Întrebat într-o conferinţă de presă cu privire la partea din buget alocată ministerului său în planurile de cheltuieli prezentate miercuri de guvernul german - aproximativ 53 miliarde de euro -, Pistorius s-a întrebat dacă această sumă va fi cea finală, mai ales având în vedere că Trump l-ar putea învinge pe Joe Biden în următoarele alegeri prezidenţiale din SUA.

„Parlamentul este cel care decide în final ce parte din buget ar trebui să aibă un minister sau altul şi va trebui să discutăm în toamnă despre aceasta şi dacă, de fapt, Trump câştigă alegerile prezidenţiale, atunci presiunea va fi mai mare la adresa statelor europene membre NATO pentru a face mai mult" în materie de apărare, a afirmat Pistorius, făcând aluzie la consecinţele unei victorii a fostului preşedinte şi candidat republican.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, guvernul german s-a arătat hotărât să respecte angajamentul ţărilor NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare, un procent pe care ţări europene precum Germania l-au ignorat timp de decenii.

În campania sa pentru revenirea la Casa Albă în acest an, Trump a amintit cum, pe vremea când era preşedinte al SUA, a ameninţat ţările europene membre ale NATO că armata americană nu va ajuta la apărarea acestor naţiuni de pe bătrânul continent în cazul în care vor fi atacate de Rusia, dacă ele nu alocă 2% din PIB pentru apărare.

Trump, desemnat oficial candidatul Partidului Republican la alegerile din SUA

Donald Trump a fost desemnat oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din SUA. Trump a primit voturile necesare la Convenția Republicană din Milwaukee, Wisconsin. De asemenea, fostul președinte american și-a anunțat și vicepreședintele alături de care va candida în campania pentru un nou mandat. Acesta este senatorul de Ohio, JD Vance.

Fostul președinte Donald Trump l-a ales pe senatorul din Ohio, JD Vance, drept partener în campania pentru un nou mandat, a anunțat Trump luni pe rețelele sociale. 

După o lungă deliberare și gândire și având în vedere calitățile extraordinare ale celorlalți, am decis că persoana cea mai potrivită pentru a-și asuma funcția de vicepreședinte al Statelor Unite este senatorul JD Vance”, a scris Trump pe Truth Social.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion