Salata boeuf este nelipsită de pe mesele românilor şi poate fi preparată în multe variante.
Numele salatei provine din bucătăria franţuzească, unde termenul de "boeuf" înseamnă "vită". lata boeuf poate fi servită ca aperitiv sau ca şi garnitură pentru fripturi.
Varianta fără carne se numeşte "A la Rousse".
Ingrediente salată boeuf
400 g carne vită
-300 g cartofi roşii
-200 g morcov
-200 g mazăre (opţional)
-200 g gogoşar acru
-200 g castraveţi în oţet
-150 g maioneză
-sare, piper
Mod de preparare
Carnea se spală şi se fierbe în apă cu sare (sau condimente). Legumele se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare.
Dupa ce s-au răcit se toacă totul mărunt, inclusiv gogoşarii şi castraveţii. Acestia din urmă se pun la scurs într-o sită (nu se storc) ca să nu lase multă zeamă şi să înmoaie maioneza.
Se amesteca toate ingredientele într-un vas mare si se adaugă maioneza din care opriţi şi pentru ornat. Se decorează cu fâşii de castravete murat, gogoşari, frunze de pătrunjel, frunze legume murate sau măsline, după preferinţe.
Este recomandat să se folosească carnea de vită, nu cea de pui. Carnea de vită, deşi sunt puţini care ştiu acest lucru, este cea care dă cu adevărat gust salatei.