În România există peste 400 de producători de apă. Dintre aceştia, doar 68 sunt mărci recunoscute, autorizate, care şi declară sursa apei.
Directorul general al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale, Radu Dumitru, atrage atenţia că oamenii trebuie să fie foarte atenţi când aleg o sticlă cu apă din raftul magazinului.
În primul rând, spune el, pe ambalaj trebuie să scrie „apă minerală”. O „apă de masă” sau o „apă plată” poate fi foarte bine apă de la robinet.
Radu Dumitru explică şi de ce există atât de mulţi producători neverificaţi. Oricine vrea să vândă o apă, nu trebuie să treacă decât printr-un prim control, pentru autorizare. Apoi, nu-l mai verifică nimeni. De aici, şi diferenţele de preţ între anumite mărci.
Directorul Societăţii Naţionale a Apelor sfătuieşte consumatorii să cumpere apele mărcilor vechi, consacrate, chiar dacă sunt cu câţiva bani mai scumpe.