Collins Dictionary a numit „brat” cuvântul anului 2024, definindu-l ca fiind o persoană „caracterizată de o atitudine încrezătoare, independentă și hedonistă”, potrivit CNN.
„Mai mult decât un album de mare succes (n.r. referire la al șaselea album al cântăreței britanice Charli XCX lansat în iunie 2024), „brat” este un fenomen cultural care a rezonat cu oamenii la nivel global, iar „vara brat” s-a stabilit ca o estetică și un mod de viață”, a declarat editorul dicționarului cu sediul în Marea Britanie, într-o declarație în care anunță alegerea din acest an.
Dicționarul a creditat-o pe cântăreața britanică Charli XCX pentru că a făcut din „brat” unul dintre cele mai discutate cuvinte în 2024.
Potrivit cântăreței, o puștoaică este „acea fată care este puțin dezordonată și căreia îi place să petreacă și poate spune uneori lucruri stupide”.
„Care se simte ca ea însăși, dar poate are și o cădere nervoasă. Dar se distrează, este foarte sinceră, foarte directă. Un pic volatilă. Cum ar fi, face lucruri stupide. Dar e o puștoaică. Ești o puștoaică. Asta e brat”, a spus ea într-un videoclip în care explica cuvântul pe TikTok.
Într-un interviu acordat BBC, Charli XCX a subliniat câteva elemente care fac o „vară brat” pentru o fată: „un pachet de țigări, o brichetă Bic și un top alb cu bretele, fără sutien”.
Însoțite de o nuanță virulentă de verde lime, imagini și sunete de brat au fost peste tot în acest an - inclusiv în campania electorală a vicepreședintelui american Kamala Harris.
În iulie, Charli XCX i-a dat lui Harris aprobarea sa, proclamând pe X: „kamala IS brat”. Au urmat meme-uri și tricouri cu numele lui Harris în stilul „brat”, iar contul oficial de răspuns rapid al vicepreședintei pe X, @kamalahq, a adoptat un banner în stilul „brat”.
Ce înseamnă ”delulu”, un alt cuvând în trend pe rețelele sociale
Cântăreața a explicat alegerea culorii albumului ei ca fiind „ideea de a face ceva dezgustător și de a-l transforma într-un lucru la care oamenii se vor uita foarte mult și la care se vor gândi și se vor întreba, știi, de ce acest verde?”
Alte cuvinte selectate în acest an trebuie, de asemenea, să mulțumească social media pentru creșterea popularității lor.
Printre acestea se numără „delulu”, care înseamnă „total greșit sau nerealist în ideile sau așteptările cuiva”, și „looksmaxxing”, un cuvânt folosit frecvent în comunitățile masculine online care se referă la „încercarea de a maximiza atractivitatea aspectului fizic al cuiva”.
Tendința în creștere de „rawdogging” în timpul călătoriilor - efectuarea unei călătorii fără nicio formă de divertisment - a fost, de asemenea, recunoscută pe lista scurtă.
Într-o notă mai serioasă, „anti-turism” (în urma protestelor anti-turistice din Europa din această vară) și „supermajoritate” (o majoritate largă într-un organism legislativ care permite unui guvern să adopte legi cu un control redus) au fost incluse.
Anul trecut, dicționarul a numit „AI” (n.r. inteligența artificială) - „modelarea funcțiilor mentale umane de către programe de calculator” - cuvântul anului, afirmând că este „considerată următoarea mare revoluție tehnologică”.