Antena 3 CNN Externe Cutremur în Turcia și Siria | Cel mai recent bilanț arată peste 36.000 de morți | UE mobilizează asistență de urgență suplimentară pentru Siria și Turcia

Cutremur în Turcia și Siria | Cel mai recent bilanț arată peste 36.000 de morți | UE mobilizează asistență de urgență suplimentară pentru Siria și Turcia

A trecut aproape o săptămână de la cele două cutremure care au devastat Turcia și Siria. Iar cel mai recent bilanț arată peste 36 de mii de morți și zeci de mii de răniți, în ambele țări.

de Laura Dinu    |   

Update 22:30 Două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută marţi o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene, afectată de cutremurele din 6 februarie, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Într-un comunicat transmis Agerpres, MApN reaminteşte că, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 9 februarie, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, aeronavele militare vor transporta bunuri materiale donate de statul român şi vor decola din Baza 90 Transport Aerian marţi, în jurul orei 9:00. 

Update 19:45 Cel puțin 19.300 de victime ale cutremurului sunt sub tratament în spitale din Turcia, potrivit Ministerului Sănătății din Turcia, relatează CNN. 3.636 de persoane se află în unitățile de terapie intensivă, în timp ce 8.851 de pacienți au avut nevoie de operații, a informat ministerul luni.

Update 18:20 Comisia Europeană a anunțat luni că Uniunea Europeană continuă să depună eforturi pe toate fronturile pentru a le oferi asistență de urgență Siriei și Turciei, în urma cutremurelor care au afectat cele două țări.

Potrivit unui comunicat al CE, pentru Siria, au fost mobilizate stocurile UE din Italia și Dubai pentru furnizarea de provizii de urgență. Acestea includ articole precum corturi de iarnă, radiatoare, pături, apă, produse sanitare și de igienă și seturi de bucătărie.

Ajutorul va fi distribuit atât în zonele controlate de guvern împreună cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), cât și în zonele care nu sunt controlate de guvern din nord-vestul Siriei, în cooperare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

În plus, Comisia anunță că analizează oportunitățile existente pentru o abordare de tip „Echipa Europa”, colaborând cu statele membre pentru a mobiliza adăposturi din stocurile acestora.

Mai mult, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE (EUCPM), 10 țări europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, România, Slovenia și Norvegia) au oferit poporului sirian mii de corturi, pături, saci de dormit, saltele, paturi, generatoare, radiatoare, medicamente, produse alimentare, îmbrăcăminte de iarnă, măști etc.

Doi ofițeri de legătură ai Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) vor fi trimiși luni la Beirut pentru a sprijini coordonarea asistenței pe care UE o oferă Siriei. Aceasta se adaugă unei sume inițiale suplimentare de 3,5 milioane de euro sub formă de asistență umanitară, menită să acopere nevoile cele mai urgente, precum numerar pentru adăpost și produse nealimentare, apă și salubritate, sănătate și operațiuni de căutare și salvare.

Pentru Turcia, Comisia anunță că va mobiliza sprijin suplimentar și va răspunde cererii de asistență a Turciei. 21 de state membre ale UE și trei state participante la EUCPM au oferit deja un total de 38 de echipe – Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania, împreună cu Albania, Muntenegru și Serbia.

În total, țările europene au oferit 1.652 de salvatori și 105 câini de căutare. De asemenea, Comisia canalizează asistența sub formă de articole pentru adăposturi de urgență din partea a 12 state membre ale UE, care oferă unități de cazare de urgență din rezerva rescEU găzduite de Suedia, precum și mii de corturi și paturi găzduite de România, care urmează a fi trimise în Turcia.

Update 17:30 Un băiat în vârstă de 13 ani, pe nume Kaan, a fost salvat după ce a petrecut sub ruine 182 de ore, în urma seriei de cutremure din 6 februarie care au devastat 10 provincii din Turcia și au afectat grav și țara vecină, Siria.

Rețeaua CNN Turk a transmis în direct operațiunea de salvare, care a avut loc în Hatay.

Salvatorii și martorii la operațiune au aplaudat când băiatul a fost scos dintre dărâmături.

La șapte zile de la catastrofă, sute de mii de oameni rămași fără adăpost se înghesuie în corturi aglomerate și umplu străzile în căutarea unei mese calde aduse de voluntari și autorități, notează presa internațională.

Între timp, căutările menite să salveze victimele încă în viață au intrat în ultima etapă.

Update 16:40: Salvări miraculoase la o săptămână de la cutremurele din Turcia şi Siria

În total, 34.000 de salvatori acţionează în prezent în căutarea supravieţuitorilor, conform vicepreşedintelui turc Fuat Oktay. Aproximativ 400.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele devenite nesigure după seism, iar 1,2 milioane de oameni au fost cazaţi în cămine studenţeşti.

Echipele de salvatori au reuşit, în mod miraculos, să extragă de sub dărâmături supravieţuitori ai cutremurelor catastrofale care au lovit sudul Turciei şi Siria vecină, la o săptămână după producerea acestora, transmite AFP.

Aceste salvări sunt nesperate pentru că s-au produs cu mult după expirarea perioadei iniţiale de 72 de ore, considerată crucială pentru şansele de supraviețuire ale persoanelor rămase blocate sub dărâmături.

În cursul nopţii de duminică spre luni, şapte persoane au fost găsite în viaţă sub dărâmături în Turcia, printre care şi un copil de 3 ani la Kahramanmaras şi o femeie de 60 de ani la Besni. O alta, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată după 170 de ore la Gaziantep.

Un membru al unei echipe de salvatori britanici a publicat duminică un clip pe Twitter în care apare un salvator care înaintează printr-un tunel săpat în ruine şi scoate la suprafaţă o persoană rămasă blocată de 5 zile.

Şi în oraşul Kahramanmaras, aflat în apropiere de epicentrul seismelor, salvatorii continuă să acţioneze, în timp ce oamenii aşteaptă informaţii despre apropiaţii lor.

Update 16:30. Arestări în masă în Turcia după cutremur. Autorităţile au emis peste 130 de mandate de arestare pe numele unor dezvoltatori imobiliari, iar 114 sunt deja după gratii.

Constructorii clădirilor prăbușite în urma cutremurelor din Turcia sunt acuzați de neglijență.

Update 16:00. Cutremurul ar putea costa Turcia până la 84 de miliarde de dolari

Cel mai grav cutremur din Turcia din ultimul secol a provocat distrugeri care ar putea costa Ankara până la 84,1 miliarde de dolari, a anunțat un grup de afaceri. Un oficial guvernamental a estimat această cifră la peste 50 de miliarde de dolari.

Un raport publicat de către Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor a estimat costul pagubelor la 84,1 miliarde de dolari. Conform estimării preluate de Reuters, 70,8 miliarde de dolari sunt din repararea a mii de case, 10,4 miliarde de dolari din pierderea venitului național și 2,9 miliarde de dolari din pierderea de zile lucrătoare.

Specialiștii au mai stabilit că principalele costuri vor fi reconstrucția locuințelor, a liniilor de transmisie și a infrastructurii, precum și satisfacerea nevoilor de adăpost pe termen scurt, mediu și lung ale sutelor de mii de persoane rămase fără casă.

Președintele Tayyip Erdogan a declarat că statul va finaliza reconstrucția locuințelor în decurs de un an și că guvernul pregătește un program pentru „a pune țara din nou în picioare". Aproximativ 13,4 milioane de persoane trăiesc în cele 10 provincii afectate de cutremur, ceea ce reprezintă 15% din populația Turciei, care produce aproape 10% din PIB.

În provinciile afectate a fost declarată starea de urgență pentru trei luni, iar banca centrală a amânat plățile pentru unele împrumuturi. Trezoreria a declarat forță majoră până la sfârșitul lunii iulie și a amânat plata impozitelor pentru regiune.

Update 13:00: Doi tineri, căsătoriţi de câteva luni, au murit îmbrăţişaţi într-o clădire prăbuşită la cutremur, în Turcia

Alex şi Veronika, doi tineri proaspăt căsătoriţi, au murit îmbrăţişaţi în pat, într-o clădire prăbuşită la cutremur, în oraşul Iskenderun din Turcia.

Update 12:00 Numărul morților în Turcia și Siria, în urma cutremurelor catastrofale de lunea trecută, a ajuns la cel puțin 36.217. 

Numărul morților în Turcia a urcat la 31.643, a anunțat luni Centrul turc de Coordonare a Situațiilor de Urgență, potrivit CNN.

Numărul morților în Siria este în prezent de 4.574. Aceasta include mai mult de 3.160 de persoane în părțile controlate de rebeli ale Siriei din nord-vest, potrivit Ministerului Sănătății. Numărul morților sirieni include, de asemenea, 1.414 de decese în părțile controlate de guvern ale Siriei, potrivit agenției de știri de stat siriene SANA. 

Iar miracole încă se întâmplă în Turcia. O fetiță de 10 ani a fost scoasă dintre dărâmături după 147 de ore, adică după aproape o săptămână. Fusese prinsă sub ruinele propriei locuințe din Antakya, oraș din provincia Hatay, puternic afectată de cutremurele care au luat până acum viața a zeci de mii de oameni. O înregistrare video arată cum echipele de căutare și salvare o scot pe copilă de sub dărâmături și o transportă pe o targă. 

Un alt supraviețuitor, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a fost salvat și el din ruinele unei clădiri de apartamente cu șase etaje din aceeași provincie. 

Între timp, apar și primele mărturii emoționante ale victimelor scoase de sub mormanele de moloz din Turcia. Un tânăr a supraviețuit 32 de ore sub dărâmături, pentru că avea cu el o pungă cu 12 măsline. 

”Au fost foarte multe replici ale cutremurului, le simțeam. Cu fiecare replică, cărămizile căzute în jurul meu erau distruse, iar eu încercam să le sparg cu mâinile ca să nu mă strivească. În încercarea de a mă elibera, am descoperit o pungă în care mai erau doar 12 măsline. Le-am pus sub braț și mâncam câte una. Nu erau tocmai ce-mi doream, dar au fost o șansă uriașă pentru mine. Îmi voi aminti asta întreaga viață. După 32 de ore, am fost scos cu greu de sub dărâmături. Au muncit mult pentru a mă scoate de acolo”, a povestit bărbatul. 

Situația rămâne critică și în Siria. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au vizitat orașul Alep. 

”Cred că cel mai important lucru acum este răspunsul prompt în situații de urgență. Totuși, evacuarea continuă și trebuie să asigurăm și serviciile necesare celor care au fost afectați. Al doilea lucru important este că vom continua să-i sprijinim pe cei de aici cu provizii. Astăzi, am adus cu noi o marfă de 37 de tone. Și va urma un nou transport, pentru că noi vă vom sprijini în continuare cu materiale medicale”, a declarat Adhanom Ghebreyesus, şeful Organizației Mondiale a Sănătății. 

În Turcia, autoritățile încearcă să afle cine se face responsabil pentru faptul că, în localități întregi, nicio clădire n-a rămas în picioare. 

Potrivit presei locale, de ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri noi din Turcia sunt nesigure din cauza corupției și a politicilor guvernamentale. Acele politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcție, pentru a încuraja dezvoltarea necontrolată a construcțiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremure. 

Cutremur în Turcia și Siria, 12 februarie 2023 | Bilanţul victimelor a ajuns la 33.181 de morţi

Cutremur în Turcia şi Siria, 11 februarie 2023 | Bilanţul total al deceselor a ajuns la 25.000 | Trenuri pline cu ajutoare pleacă din România către Turcia

Cutremur în Turcia şi Siria, 10 februarie 2023 | Bilanțul total al deceselor a trecut de 23.000

Cutremur în Turcia şi Siria, 9 februarie 2023 Peste 20.000 de morți,  confirmați în urma cutremurelor | Salvatorii rămân optimişti şi continuă misiunile de căutare

Cutremur în Turcia şi Siria, 8 februarie 2023 Bilanțul victimelor depășește 12.000 de morți și 58.000 de răniți

Cutremur în Turcia şi Siria, 7 februarie 2023 Orele critice pentru găsirea supraviețuitorilor se scurg

Cutremur în Turcia şi Siria, 6 februarie 2023 | Două seisme devastatoare și 150 de replici 

Subiecte în articol: Cutremur în Turcia şi Siria
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion