Antena 3 CNN Externe Misterul cutremurului din Maroc: cea mai mare moschee din Marrakech a scăpat neatinsă, în vreme ce alte clădiri au fost grav avariate

Misterul cutremurului din Maroc: cea mai mare moschee din Marrakech a scăpat neatinsă, în vreme ce alte clădiri au fost grav avariate

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:04 11 Sep 2023 Modificat la 09:08 11 Sep 2023

Cele patru state sunt Spania, Marea Britanie, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

Ministerul marocan de Interne a indicat într-un comunicat că țara a răspuns favorabil la ofertele celor patru guverne, de a trimite echipe de căutare și salvare.

Mai multe țări, inclusiv Israel, Franța, Italia și Statele Unite și-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, care are relații încordate cu Marocul, și-a deschis spațiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar și răniți.

Mulțumind tuturor țărilor care s-au oferit să trimită echipe de salvatori, ministerul a indicat că Marocul a acceptat ajutorul "după ce a efectuat o evaluare minuțioasă a nevoilor pe teren și ținând cont de faptul că o lipsă de coordonare ar putea fi contraproductivă".

Seismul de vineri noaptea, cel mai puternic care a lovit Marocul până în prezent, a avut magnitudinea 6,8 și s-a soldat cu cel puțin 2.012 de morți și 2.059 de răniți, potrivit celui mai recent bilanț oficial.

[GAL layout="4"]

Cartierul Medina din Marrakech, grav afectat. Cea mai mare moschee din oraș a scăpat neatinsă

Cutremurul devastator din Maroc a distrus mai multe clădiri vechi de secole din cartierul istoric al orașului Marrakech.

Între acestea, o moschee situată în piața Jemaa el-Fna, care era loc de rugăciune pentru de sute de comercianți.

Cartierul Medina, sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO, a fost puternic afectat. Părți mari din zidurile de apărare, construite cu secole în urmă și acoperite cu gresie roșie, au fost deteriorate, iar unele s-au prăbușit.

Însă moscheea Kutubiyya (foto principală), cea mai mare din Marrakech, a rămas intactă, deși s-a clătinat violent în timpul mișcării tectonice, notează presa internațională.

Situația pare să se fi replicat și în afara orașului: moscheea Tinmal, datând din secolul al XII-lea și situată în munții Atlasului Înalt, a fost grav avariată, în timp ce alte clădiri din zonă par să fi scăpat aproape nevătămate.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole