Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis o cerere depusă de procurorul Mircea Negulescu de sesizare a CCR cu o excepţie de neconstituţionalitate, cu privire la suspendarea sa din funcţie de către CSM.
Cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost făcută în cadrul procesului în care Negulescu contestă decizia CSM din februarie 2017 prin care a fost suspendat din funcţie.
"Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocată de recurentul-pârât Negulescu Mircea. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a sintagmei 'poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare' cuprinsă în art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 în raport cu dispoziţiile art. 41 şi art. 45 raportat la art. 53 din Constituţie", se arată în decizia instanţei.
Instanţa supremă a admis în principiu judecarea recursului declarat de Negulescu, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 23 octombrie.
Pe 28 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţie a procurorului Mircea Negulescu, transferat de la DNA Ploieşti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. Decizia de suspendare a fost luată până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare.
Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariţiei în mass-media a unor înregistrări audio al căror conţinut este atribuit procurorului Mircea Negulescu.
Negulescu este unul dintre procurorii care au instrumentat la DNA Ploieşti dosarul Ponta - Ghiţă - Blair.