Antena 3 CNN Externe Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin | Liderul de la Kremlin, acuzat de crime de război | Reacția Moscovei

Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin | Liderul de la Kremlin, acuzat de crime de război | Reacția Moscovei

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:26 17 Mar 2023 Modificat la 18:22 17 Mar 2023

"Astăzi, 17 martie 2023, Camera a II-a preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a două persoane în contextul situației din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova", se spune într-o informare de pe site-ul CPI.

"Dl Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război vizând deportare ilegală a populației (copii) și pentru cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (...)

Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022.

Există motive rezonabile pentru a crede că dl. Putin poartă o răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, (i) pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin intermediul altora (...) pentru că nu a exercitat un control corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au comis faptele sau au permis comiterea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv", se spune în textul menționat.

Citește și: Comisie ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina | Ce a descoperit investigația în legătură cu soldații ucraineni

Consecința deciziei anunțate, vineri, de președintele Curții Penale Internaționale, Piotr Hofmanski - un judecător de origine poloneză, în vârstă de 67 de ani - este că dacă președintele rus intră în vreunul dintre statele membre CPI, riscă să fie arestat.

Lista celor 123 de țări membre ale "Statutului de la Roma" (al Curții Penale Internaționale), aici.

"Statutul de la Roma" al Curții Penale Internaționale este tratatul care a instituit Curtea Penală Internațională, fiind adoptat la o conferință diplomatică desfășurată în iulie 1998, în Italia. A intrat în vigoare la data de 1 iulie 2002.

Cine este femeia pe numele căreia CPI a emis mandat de arestare, odată cu Vladimir Putin

"Doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în cadrul Biroului președintelui Federației Ruse, ar fi responsabilă de crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă", continuă anunțul de pe site-ul CPI, care precizează și temeiul juridic al acuzațiilor: articolul 8, alineatul 2, litera a, punctul VII și articolul 8, alineatul 2, litera b, punctul VIII din Statutul de la Roma.

"Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat începând, cel puțin, din data de 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că d-na Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alte persoane și/sau prin intermediul altor persoane (...) 

Cameră a II-a preliminară a considerat, pe baza cererilor Parchetului din 22 februarie 2023, că există motive rezonabile de a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și pentru cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni", mai precizează textul de pe site-ul CPI.

"Camera a considerat mandatele secrete, pentru a proteja victimele și martorii și, de asemenea, pentru a proteja ancheta.

Cu toate acestea, având în vedere că se presupune că faptele vizate în situația de față sunt în curs de desfășurare și că aducerea la cunoștința publicului a mandatelor poate contribui la prevenirea comiterii de noi infracțiuni, Camera a considerat că este în interesul justiției să autorizeze grefa să facă publică existența mandatelor, numele suspecților, infracțiunile pentru care au fost emise mandatele și modalitățile de răspundere stabilite de Cameră", se menționează în încheierea informării CPI.

Instanța a precizat că mandatele de arestare pe numele lui Vladimir Putin și Maria Alekseyevna Lvova-Belova au fost emise ca urmare a cererilor depuse de către Procuratură la data de 22 februarie 2023.

Reacția Moscovei la mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat, vineri, la informația privind mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui Vladimir Putin.

"Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic. Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia", a menționat Zaharova.

Foto interior: Maria Alekseyevna Lvova-Belova

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole