În acest moment, conform Curților de Apel, starea de alertă nu mai are absolut nicio bază legală. Avocatul Gheorghe Piperea a explicat în direct la Antena 3 ce consecințe au aceste decizii.
"Toate cele 13 hotărâri care s-au pronunțat în acest sens până în momentul de față sunt nedefinitive, adică încă mai există posibilitatea de a fi schimbate. Însă ceea ca o consecință imediată și extrem de importantă este avertismentul public pe care îl constituie în momentul de față aceste 13 hotărâri, care în totalitate sau în parte au desființat deciziile de prelungire aproape la nesfârșit a stării de alertă.
Este un avertisment foarte sever pentru că de data aceasta nu mai este vorba de o hotărâre singulară, ci de nu mai puțin de Cinci curți de Apel din țară, din 15, care au spus că aceste hotărâri care au fost pronunțate încă de la începuturi, din mai 2020, sunt ilegale. Și în consecință, starea de alertă, cel puțin în concepția acestor 5 Curți de Apel, este ilegală. Ceea ce înseamnă că tot ceea ce s-a dispus în starea de alertă, de la amenzi până la contracte cu încredințare directă și bugete care s-au cheltuit degeaba, toate aceste lucuri sunt ilegale și cineva va trebui la un moment dat să plătească.", a declarat Gheorghe Piperea.
"Faptul că există o criză nu înseamnă că statul trebuie să încalcea legalitatea"
Avocatul a mai avertizat că este greșit să considerăm că autoritățile pot fi absolvite de unele consecințe deoarece s-au confruntat cu o situație excepțională.
"Faptul că există o criză sanitară foarte gravă nu înseamnă că măsurile pe care le iau autoritățile trebuie să fie ilegale și să acceptăm asta.
Există 106 hotărâri ale CNSU anulate pentru că, pur și simplu, nu au fost publicate în Monitorul Oficial. Nu era nimic greu, complicat să știi că astfel de hotărâri care au caracter normativ trebuie publicate în M. Of.
Faptul că există o criză, faptul că trebuie să existe un răspuns din partea statului - că de aia plătim taxe și impozite, inclusiv vaccinurile care s-au cumpărat - nu înseamnă că statul trebuie să încalcea legalitatea. Pentru că dacă este așa înseamnă că toată lumea, de la simplu trecător pe stradă, cel care ține sau nu masca pe figură, la polițistul care te amendează pentru că așa are el chef, ar putea fi încurajați să nu respecte legea și hotărârile judecătorești.", a concluzionat avocatul.