Antena 3 CNN Actualitate Locale Cursuri gratuite de prim ajutor, la Deva. Informaţiile care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Cursuri gratuite de prim ajutor, la Deva. Informaţiile care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Alexandra Cojoianu
1 minut de citit Publicat la 15:27 28 Feb 2023 Modificat la 15:27 28 Feb 2023

Cei care au înțeles că astfel de cunoștințe pot face diferența dintre viață și moarte au învățat să facă un masaj cardiac sau să aplice manevrele de resuscitare.

Asociația a oferit cetățenilor din oraș cursuri gratuite prin intermediul programului numit "Învață, mâine poți salva o viață", prin care cursanții deprind măsurile de prim ajutor în diverse situații. 

Acestea, dacă sunt aplicate correct, pot face diferența dintre viață și moarte, fie că e vorba de accidente rutiere sau domestice.

Cei care au absolvit cursurile spun că au învățat multe lucruri utile, de care nu știau  și care la un moment dat pot salva vieți.

Citește și: "Va fi haos în România, în caz de cutremur puternic. Nu avem destui medici şi oameni care să acorde ajutor" | Şeful SMURD Bucureşti, semnal de alarmă

Accidentele în care e nevoie de acordarea primului ajutor sunt numeroase și de tot felul. Chiar și în casă, în grădina, la ștrand, la mare sau când unui om i se face rău pe stradă.

Asociația Salvital Deva face aceste cursuri pentru pentru cei care vor să învețe lucruri utile în cazuri de urgențe medicale.

Organizatorii spun că de la o serie la altă, tot mai mulți oameni vor să învețe să acorde primul ajutor. Cursurile durează nouă ore, împărțite în două zile. Lecțiile sunt interactive, asfel că toți participanții arată practic ce au învățat.

Se respectă protocoalele medicale. Uneori victima nu trebuie mișcată, pe principiul că mai întâi să nu faci mai mult rău pacientului. Cursanții primesc la sfârșitul cursului un atestat. Important este însă ce au învățat și ce pot face în cazul că ar trebui să acorde primul ajutor. Asociația a organizat cursuri și în școli, licee sau firme din tot județul.

Periodic, se deplasează în zonele de munte, cu sate isolate, unde se folosește telemedicină. Acolo verifică starea de sănătate a oamenilor, dintre care mulți nu au mai fost la medic de ani de zile.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole