Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit o serie de deficiențe grave în restaurantul "Pofta Pescarului" din Costinești, în urma unei inspecții.
Printre problemele constatate se numără depozitarea deșeurilor menajere fără capac de protecție, echipamente frigorifice neigienizate și cu acumulări de gheață și impurități, precum și utilizarea de vase și ustensile neigienizate și uzate.
De asemenea, produsele alimentare erau lipsite de elemente de identificare pentru a indica data limită de consum, iar unele dintre acestea se aflau chiar în afara termenului de valabilitate.
Ca urmare, ANPC a aplicat o amendă în valoare de 20.000 lei și a propus închiderea temporară a unității pentru o perioadă de cel mult 6 luni.
Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a dat detalii despre acest control, la Antena 3 CNN.
"Condițiile de preparare într-un bloc alimentar neadecvat unor astfel de operațiuni, cantități foarte mari de pește fără documente de proveniență, ceea ce ne sugerează faptul că acestea ar putea proveni în urma un acțiuni de braconaj, motiv pentru care vom sesiza și organele competente de cercetare acestor aspecte condițiile de depozitare. Echipamente și ustensile total neadecvate alimentației publice, plus condiții de depozitare precare ale peștelui, ceea ce reprezintă pentru sănătate și de ce nu, viața consumatorilor, un atentat flagrant la acestea.
A fost oprită temporar prestarea de servicii și se va face propunere de suspendare a activității pentru o perioadă de până la șase luni. S-a confiscat și în vederea distrugerii întreaga cantitate de pește.
Nu înțelegem cum, încă după toate acțiunile noastre, astfel de activități, în această manieră, pot fi în continuare prezente pe litoral. ", a precizat acesta.
Potrivit ANPC, neregulile au fost:
- zona barului: utilizare recipient pentru depozitarea deșeurilor menajere fără capac de protecție, agregat frigorific cu acumulări masive de gheață și impurități (neigienizat)
- congelator în care se depozita înghețată: prezența insectelor moarte la interior
- zona blocului alimentar: agregate frigorifice cu chedere deteriorate și neigienizate (prezentau acumulări de impurități, resturi alimentare și mucegai), aragazul neigienizat, cu acumulări de resturi alimentare arse, hote neigienizate cu acumulări masive de grăsime arsă, lichidul scurgându-se deasupra grill-ului, utilizarea de vase pentru gătit și ustensile cu grad avansat de uzură și neigienizate, camerele de frig unde erau depozitate materii prime și preparate alimentare finite, neigienizate, chedere rupte (cu acumulări de impurități), pereții cu vopseaua exfoliată, paviment neigienizat, lipsa grafic monitorizare temperatură, recipiente de depozitare a deșeurilor menajere fără capace de protecție
- produse alimentare fără elemente de identificare din care să rezulte dată limită de consum
- produse alimentare aflate în afară datei limita de consum
- s-a identificat un container în care erau depozitate produse congelate (peste, fructe de mare) fără a deține elemente de identificare din care să rezulte proveniența, denumirea produsului, dată producției și dată limita de consum.