Antena 3 CNN Economic Cum vor fi sancţionate firmele care depun parţial sau incorect fișierul SAF-T. ANAF a trimis deja mii de notificări într-o singură zi

Cum vor fi sancţionate firmele care depun parţial sau incorect fișierul SAF-T. ANAF a trimis deja mii de notificări într-o singură zi

de Claudia Popovici    |   

ANAF anunţă că a implementat un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea Fişierului Standard de Control Fiscal (SAF-T). Este vorba despre un fişier în format electronic, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. Potrivit instituției, rolul acestui mecanism este de a simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren. Mai mult, instituția anunţă că marţi au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect această declaraţie, iar amenzile sunt între 500 de lei şi 1.500 de lei.  

„Odată cu extinderea capacității de analiză pentru datele colectate prin D406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligațiile legale privind depunerea acestei declarații. În acest sens, în cursul zilei de 20 august a.c., au fost transmise 15023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parțial sau incorect D406.

Precizăm faptul că notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertențe la nivelul datelor cuprind și rapoarte detaliate ale tranzacțiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis (pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicația cu care se vizualizează
PDF-ul primit).

Reamintim că Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fișier în format electronic, standardizat internațional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autoritățile fiscale. SAF-T este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale.

Acest standard a fost conceput de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecționări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0.

Rolul său este de a simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren. Implementarea SAF-T și utilizarea informațiilor în vederea consolidării sustenabilității financiare a României, eficientizării colectării impozitelor și taxelor, îmbunătățirii și consolidării gradului de colectare a TVA și prevenirii/combaterii evaziunii fiscale sunt elaborate în acord cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Raportarea SAF-T se implementează în etape, fiind obligatorie pentru contribuabilii mari începând cu 2022, din 2023 pentru contribuabili mijlocii, respectiv din 2025 pentru contribuabili mici. Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea
incorectă ori incompletă atrage contravenții, în conformitate cu prevederile art. 337 din Legea
207/2015 privind Codul de procedură fiscală, după cum urmează:

  • amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale;
  • amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte or incomplete", a transmis ANAF, printr-un comunicat de presă. 
Subiecte în articol: ANAF contribuabili
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile