Antena 3 CNN Economic Cum vor avea românii acces la toate serviciile publice digitale printr-un singur click. Explicaţiile ministrului Digitalizării

Cum vor avea românii acces la toate serviciile publice digitale printr-un singur click. Explicaţiile ministrului Digitalizării

de Claudia Popovici    |   

Bodgan Ivan, Ministrul Digitalizării, a explicat la Antena 3 CNN, cum vom putea avea acces la toate serviciile digitale cu un singur click, prin Cloud-ul Guvernamental. Mai exact huburile de la MAI, dar şi de la late ministere vor fi conectate la această platformă digitală. Scopul acetui proiect este ca românii să nu mai fie puşi pe drumuri pentru a obține anumite documente. 

„E un lucru foarte simplu aplicat de toate statele. N-am inventat noi apa caldă. Ne-am uitat la ceea ce au făcut alte state dezvoltate, am luat modele lor care sunt implementate încă de acum 20 de ani. Noi am început anul trecut. Ca să fim siguri că şi reușim avem nevoie de această coloană vertebrala a digitalizării care este Cloud-ul Guvernamental, accest spaţiu virtual în care toate bazele de date din România, care azi sunt insulare, sunt rupte unele de altele, tehnologii diferite făcute în ultimii 20 de ani, să aibă un limbaj comun. Este nevoie să fie în format electronic", a spus Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la Antena 3 CNN. 

În acest context, el a reamintit şi proiectul de acum jumătate de an, derulat cu MAI pentru digitalizarea actelor de stare civilă din ultimii 100 de ani.

„Când mergi să faci o succesiune în zona justiției nu mai ai nevoie să te duci cu un dosar plin cu documente. Automat ei pot accesa portalul de la MAI", a mai spus el.

De asemenea, ministrul a anunţat că hubul de servicii publice de la mai multe ministere, inclusiv cel al Sănătăţii, va fi integrat în această platformă nouă

Când vor fi integrate platformele digitale la Cloud-ul Guvernamental

„Românii pot să calculeze în timp real cât mai au de contribuit până când vor ieși la pensie, vor putea să vadă cu ce pensie o să iasă peste 1 an, 2 sa 3. Le interconectăm şi cu nodurile care reprezintă date din alte state din UE.

De exemplu, dacă e cineva care a lucrat 5 ani în Spania, 4 ani în Germania, în România nu-l punem pe drumuri să meargă acolo să scoată adeverințe cu vechimea în munca şi cu contribuţia.

Noi ca să implementam Cloud-ul Guvernamental care e baza interconectivității acestei baze de date avem contractul de livrare 180 de zile. Adică anul viitor, în martie, vom putea să venim cu aceste baze de date insulare ale statului român în acest program", a mai spus Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării, care a subliniat că meritul pentru implementarea acestui program i se atribuie şi premierului Marcel Ciolacu care a negociat PNRR-ul la Bruxelles. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile