Care sunt aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare la o locuinţă în care ne mutăm, ne spune Matei Sumbasacu, inginer la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.
La ce să ne uităm când cumpărăm o locuinţă
1. Perioada construcției - clădirile construite înainte de 1978 au unele deficiențe de siguranță seismică - deficiențe care vin din proiectare
"Oamenii care au locuinţe făcute înainte de 1978 au trebui să ştie că, din proiectare, aceste construcţii au nişte vulnerabilităţi inerente, mai ales cele înalte.
Aşadar, primul lucru pe care cineva ar trebui să-l facă atunci când se mută într-o casă nouă, fie că o cumpără sau o închiriază, ar fi anul construcţiei. Contează foarte mult când a fost proiectată.
Evident, cu cât e mai nouă clădirea, încorporează mai multe cunoştinţe, pentru a fi mai sigură la cutremur", a explicat Matei Sumbasacu, inginer la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, marţi, la Antena 3 CNN.
2. Înălțimea - cutremurele vrâncene tind să intre în rezonanță cu clădiri mai flexibile și, deci, mai înalte
3. Spații comerciale sau parcare la parter - deși nu e o regulă general valabilă, aceste spații tind să vulnerabilizeze clădirea
4. Urme ale fostelor cutremure - fisuri în X - deși este normal ca o clădire să se fisureze la cutremur, aceste fisuri și avarii ar trebui reparate după seism
5. Actele construcției (sau cartea construcției, acolo unde este disponibilă) - ar fi bine ca toată documentația referitoare la construcție (autorizații, proiect tehnic, procese verbale de execuție și de recepție) să fie analizată împreună cu un inginer constructor
"Nu există clădire fără risc seismic, orice clădire are un risc mai mare sau mai mic. O recomandare pe care o fac toţi inginerii este să consultăm cartea construcţiei unei clădiri.
Realitatea tristă este că acea carte a construcţiei este greu de identificat, mai ales când vorbim de construcţii făcute înainte de anul 2000", mai spune ing. Matei Sumbasacu.
6. Este indicat ca pentru construcțiile vechi și/sau înalte să mergem în inspecție cu un inginer, un expert tehnic atestat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).