Antena 3 CNN Actualitate Cum va fi tarifat curentul în noile facturi. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Cum va fi tarifat curentul în noile facturi. Anunțul lui Marcel Ciolacu

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 15:05 10 Noi 2022 Modificat la 15:05 10 Noi 2022

”Rămân în continuare la părerea că problema energiei este problema numărul unu pe care o avem cu toții. Săptămâna următoare, printr-un act normativ, în guvern, și amendamente făcute la Ordonanța 119, o să intrăm într-o zonă predictibilă și într-o zonă în care energia va fi mai ieftină. 

Nu cred că un ministru al Partidului Social Democrat își poate permite o decizie cum a făcut ministrul Energiei, să liberalizeze prețurile, mințind românii. Și de un an de zile ne confruntăm cu cele mai mari prețuri la energie din ultimii 70 de ani”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Tarifele la energie electrică de la 1 ianuarie 2023 | Avem schema şi modificările pentru factură

Coaliţia pare să fi ajuns la un consens în privinţa preţului la energie electrică. Astfel, de anul viitor, piața de energie va fi reglementată în proporție de 80%

Acest lucru înseamnă că 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar 20% va fi lăsat la libera negociere pe piața bursieră. 

Însă cea mai importantă prevedere din noua Ordonanţă de Urgenţă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, este că plafoanele pentru consumatorii casnici vor fi menţinute şi anul viitor. 

Potrivit unor surse, liderii coaliţiei au convenit să plătească în continuare ca acei consumatori casnici care au un consum până la 100 de kilowaţi pe lună să plătească 68 de bani pe kilowat oră, iar pentru consum între 100 şi 255 de kilowaţi pe lună, preţul să fie de 80 de bani. 

Noutatea este că se va introduce un tarif maxim de 1,3 lei pe kilowatt pentru marii consumatori şi pentru cei care depăşesc pragul de 255 de kilowaţi pe lună. 

IMM-urile, bisericile, Metrorex şi alte instituţii vor plăti 1 leu pe kilowatt

"Să existe un preț maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal. 

Rămân în continuare cele 0,68 lei, 0,8 lei, 1 leu la IMM, industria alimentară și în Parlament vom veni cu amendament la OUG 119 cu cele promise - servicii de utilități publice, tramvaie, metrou", a spus preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Astfel, IMM-urile, bisericile, Metrorex şi alte instituţii ar urma să plătească 1 leu pe kilowatt.

Noua lege ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi ar putea sa se aplice până în 2025. 

Decizia coaliţiei. Cât vor plăti românii la factura la energie electrică

- 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună

- 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună

- NOUTATE: preț fix de maxim 1,3 lei/KWh pentru un consum care depășeste 255KWh/lună

- 1 leu/kWh pentru IMM

- NOUTATE: preț fix de maxim 1,3/KWh pentru industria mare/marii consumatori

- Intrarea în vigoare: ianuarie 2023

Unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

1,3 lei kWh - consum peste 255 de kWH/lună

1 leu/kWh - pentru IMM-uri.

Bani pentru energie electrică

- familii cu venituri între 1.500 de lei şi 4.000 de lei 

1. bani pe card lunar - plată facturi, gaz, curent, încălzire, lemne 

2. reducere direct în factură.

Românii care vor să schimbe furnizorul de energie electrică pentru că primesc prețuri foarte mari, și încearcă să caute varianta cea mai bună, pot cădea într-o capcană.

Oamenii se plâng că s-au trezit cu facturile umflate, deși au dat indexul, şi spun că atunci când au schimbat furnizorul, s-au trezit și cu 200-300 de kilowați în plus.

Important este acum ca în ziua în care se face schimbarea furnizorului, și asta se comunică și clientului, să facă o poză, să-i rămână o dovadă cu privire la indexul contorului. 

De foarte multe ori, sesizând furnizorul despre diferență, se rezolvă la furnizor. Dar dacă furnizorii nu sunt dispuși să soluționeze problema, atunci recomandarea noastră este să se adreseze autorității și vom verifica noi situația concretă", a recomandat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie.

Astfel, electrocasnicele vechi ne pot aduce facturi mai mari la energia electrică în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât unele facturi întârzie, iar kilowattul s-a scumpit.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Nicolae Ciucă, despre prețurile la energie: ”Vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”

Premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, spune că plafonarea prețurilor la energia electrică va fi stabilită pentru un an, începând cu 1 ianuarie. El afirmă că producătorii vor fi impozitați, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru compensare.

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de KW, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de KW, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de KW, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El precizează că pentru IMM-uri s-a stabilit menținerea sumei sumă de un leu/KW, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, adaugă premierul.

Întrebat dacă măsurile vor fi valabile până în 2025, el a spus: „Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Liderii partidelor din coaliția de guvernare s-au reunit, miercuri, pentru a stabili modul în care va fi reglementată piața energiei electrice.

Etichete: Marcel Ciolacu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole