Antena 3 CNN Externe Cum va arăta lumea în 2025: Rivalități geopolitice, conflicte și războaie comerciale

Cum va arăta lumea în 2025: Rivalități geopolitice, conflicte și războaie comerciale

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 07:00 03 Ian 2025 Modificat la 11:03 03 Ian 2025

Anul 2025 începe cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Mai mult de jumătate din populația globului a votat deja în 2024 și acum este timpul să vadă ce politici o așteaptă, ce impact vor avea agendele celor care au câștigat? Ce se va întâmpla după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă? Potrivit unei analize făcute de Centrul pentru Afaceri Internaționale din Barcelona, în 2025 se va vorbi de încetarea focului, dar nu de pace.

Ofensiva diplomatică va câștiga teren în Ucraina, în timp ce căderea regimului sirian al lui Bashar al-Assad deschide o tranziție politică incertă.

Aceste mișcări vor pune la încercare un sistem internațional incapabil să rezolve cauzele structurale ale conflictelor, scriu analiștii.

Lumea va avea de-a face cu postura noilor lideri, cu peisajele schimbătoare care redefinesc conflicte de lungă durată și cu rivalitatea sino-americană care s-ar putea transforma într-un război comercial și tehnologic în viitorul apropiat.

Frica va câştiga teren în 2025

Frica, un element de dinamică ce impregnează politicile atât în domeniul migrației, cât și în relațiile internaționale, va câștiga teren în 2025, previzionează CIDOB.

2025 va fi un an al mahmurelii post-electorale. Lumea și-a exprimat acum votul și a făcut-o, în multe cazuri, din furie, nemulțumire sau teamă. Peste 1,6 miliarde de oameni au mers la urne în 2024 și, în general, au făcut-o pentru a pedepsi partide aflate la putere.

Lista conducătorilor învinși este lungă democrații americani, conservatorii britanici, macronismul din Franța, stânga portugheză.

Chiar și cei care au rezistat furtunii au fost slăbiți, după cum o arată eșecul electoral al partidului de guvernământ din Japonia sau al coalițiilor din India sau în Africa de Sud.

Conform raportului intitulat starea globală a democrației în 2024, patru din nouă state se află într-o situație mai proastă decât înainte în ceea ce privește democrația și doar unul din patru a înregistrat o îmbunătățire a calității.

Volatilitatea democratică a Occidentului se ciocnește cu hiperactivitatea geopolitică a sudului global și cu virulență focarelor de conflict armat.

Echilibrele geopolitice globale și diversele conflicte care fac ravagii în special în Ucraina și în Orientul Mijlociu, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice sau nivelurile de imprevizibilitate ale unei ordini internaționale în schimbare ar putea depinde de noul titular de la Casa Albă.

Revoluția provocată de amprenta social-media a făcut istorie în 2024

Și nu în ultimul rând, revoluția provocată de amprenta social-media care a făcut istorie în 2024, de la fenomenul mediatic liberal al președintelui argentinian Javier Milei, la Călin Georgescu, candidatul de extremă dreaptă la președinția României, care și-a făcut loc împotriva tuturor obstacolelor, fără să aibă sprijinul unui partid în spate, dar grație unei campanii anti - establishment destinată tinerilor pe TikTok, mai scriu analiștii de la Barcelona.

La alegerile europene din 2024 s-a înregistrat statistic o scădere a participării la vot în rândul tinerilor sub 25 de ani.

Doar 36% dintre alegătorii din această grupă de vârstă au votat, ceea ce reprezintă o scădere cu 6% a prezenței la vot față de alegerile din 2019.

Dintre tinerii care nu au votat, 28% au declarat că principalul motiv a fost lipsa de interes pentru politică, un procent mai mare decât cel de 20% în rândul populației adulte, în ansamblu.

Generația Z se simte mai puțin cetățean global

14% au menționat neîncrederea în politică, iar 10% au considerat că votul lor nu ar schimba nimic.

În plus, potrivit raportului privind solidaritatea globală, generația Z se simte mai puțin cetățean global decât generațiile anterioare, inversând o tendință care dura de câteva decenii.

Acest lucru este valabil atât pentru țările bogate, cât și pentru cele mai sărace.

Competiția tehnologică dintre Statele Unite și China se va intensifica în 2025

Ultimele săptămâni ale președinției lui Joe Biden au contribuit la consolidarea perspectivei unei ciocniri între Beijing și Washington, care va marca noul ciclu politic.

Date fiind circumstanțele pentru Xi Jinping, 2025 va fi un an în care va trebui să reevalueze strategia care a permis Chinei să devină lider în cinci din cele 13 domenii tehnologice emergente, potrivit Bloomberg.

Drone, panouri solare, baterii cu litiu, rafinarea grafenului și căi ferate de mare viteză. Rămâne întrebarea dacă se va intensifica războiul cipurilor odată cu revenirea lui Trump la putere.

În plus, influența lui Elon Musk la Casa Albă promite și o mai mare simbioză între Silicon Valley și Pentagon.

Concurența tehnologică și intensificare a conflictelor în întreaga lume au redat apetitul Big Tac pentru contracte publice în domeniul apărării, ceea ce înseamnă că, odată cu revenirea lui Donald Trump, liderii săi speră să culeagă roadele investițiilor lor în campania prezidențială.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole