Antena 3 CNN Actualitate Religie Cum trebuie să te porți în biserică, la slujba de Înviere

Cum trebuie să te porți în biserică, la slujba de Înviere

1 minut de citit Publicat la 17:31 15 Apr 2017 Modificat la 17:31 15 Apr 2017

Poate că știi totul despre tradițiile de Paște, ai învățat rugăciunile, însă n-o să-ți vină să crezi că ai putea face greșeli chiar fără să știi. Pentru slujba din noaptea de înviere, există reguli pe care trebuie musai să le respecți în biserică.

Tot mai mulți tineri merg la biserică în noaptea de Înviere, dar nu percep neapărat și semnificația religioasă a acestui moment, ci doar o asociază cu un motiv în plus de distracție, cea mai mare parte a acestora stând doar să ia lumină, după care pleacă acasă sau în cluburi să se distreze.

Fețele bisericești spun însă că există anumite reguli de conduită care trebuie respectate. Dacă aveți astfel de planuri, în niciun caz nu veți veni la biserică îmbrăcați cu hainele de club. Păstrați fustele/rochiile mini și bluzele cu decolteuri adânci pentru restaurantul sau clubul unde veți merge să petreceți. La biserică, bunele maniere impun o ținută decentă.

„Normal că nu te poți bucura când vezi că, atunci când părintele ne îndeamnă: ‘Veniți de luați lumină!”’, atât interiorul bisericii, cât și curtea exterioară sunt arhipline, iar după ce se împart lumina și paștele și începe Sfânta Liturghie, în biserică nu mai rămâne nicio jumătate dintre cei prezenți la început, pentru că sunt nerăbdători să plece acasă să se înfrupte din bucatele gătite cu această ocazie sau cei mai tineri merg prin baruri să se distreze”, a explicat un preot pe Ziarul lumina.

Dacă ați hotărât să veniți la biserică doar pentru a lua Lumina Sfântă, ideal este să nu mergeți în mijlocul mulțimii, pentru că veți deranja multă lume atunci când vă veți căuta calea spre ieșire. Stați mai departe, pentru că veți avea ocazia să aprindeți lumânarea/candela de la o altă persoană din apropiere.

În plus, aveți mare grijă să protejați flacăra, nu doar pentru a nu se stinge și a ajunge cu ea aprinsă acasă, ci și pentru a evita accidentele — puteți arde pe cineva din greșeală sau neatenție.

Totodată, preoții recomandă ca atât aceia care vin la biserică doar pentru a lua lumină, cât și aceia care rămân pentru a asculta Sfânta Liturghie, ar trebui să cunoască anumite reguli legate de oficierea slujbei speciale din noaptea de Înviere, pentru a ști cum să se comporte cuviincios și a evita situații neplăcute cum ar fi aceea de a rosti ”Hristos a înviat!” înainte de a rosti preotul.

Etichete: slujba inviere
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole