Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum trebuie să răspundem la banalul „Mulţumesc!”. „Cu drag” ar putea să dispară în curând din vocabularul nostru

Cum trebuie să răspundem la banalul „Mulţumesc!”. „Cu drag” ar putea să dispară în curând din vocabularul nostru

Ana Iorga
1 minut de citit Publicat la 09:03 23 Oct 2024 Modificat la 09:03 23 Oct 2024

De câţiva ani, răspunsul la „mulţumesc” e foarte frecvent „cu drag!”. Spunem în continuare „cu plăcere”, „pentru puțin”, „n-ai pentru ce”, dar „cu drag” e o formulă de succes acum. Cu toatea acestea, ar putea fi înlocuită în curând. Ana Iorga a explicat motivul, la emisiunea Pe cuvânt de la Antena 3 CNN.

Să mulţumeşti e un act de limbaj absolut firesc şi foarte frecvent în comunicarea noastră zilnică. Apoi simţim nevoia mereu să răspundem la „mulţumesc” şi să încheiem o secvenţă conversaţională. Când cineva ne mulţumeşte, de multe ori simţim nevoia să minimalizăm efortul pe care l-am făcut sau importanţa lui:

„Pentru puțin! Pentru nimic! N-ai pentru ce!”. „De rien”, în franceză.
„Stai liniştit! Nicio problemă!”. No problem, în engleză.

E una dintre strategiile cele mai frecvente în toate limbile. Altă strategie este să subliniem bucuria, faptul că ne-a făcut plăcere să putem fi de folos și spunem: „Cu plăcere! Oricând!”.

Strategiile de răspuns la mulţumire sunt foarte variate în diferite limbi. Interlocutorul invită, mulţumeşte la rândul lui sau roagă: je t’en prie, prego, bitte, „te rog”, adică. În româna elegantă din perioada interbelică era frecventă o formulă de răspuns copiată din franceză, care azi ni se pare ciudată: La „mulțumesc” răspundeai „te rog”, de la „Je t’en prie”, în franceză.

Cum a ajuns atât de populară structura „cu drag”? Pentru ca e o formulă epistolară, de fapt: „cu drag” spunem la finalul scrisorilor, clasice sau electronice. Rodica Zafiu are mai multe explicații. În primul rând, nevoia oamenilor de varia formulele de conversație, dar nu numai asta.
Răspunsul „cu drag” seamănă cu formula „cu plăcere”, are avantajul noutății și pune accentul pe apreciere și pe relația dintre oameni, nu doar pe minimalizarea efortului și a îndatorării.

Alegi să spui că ai făcut-o cu plăcere, nu că n-a fost mare lucru. „Cu drag” a avut succes pentru că a venit cu mai multă căldură și originalitate în convențiile sociale. Doar că acum și el, ca toate formulele, s-a banalizat, ba pe unii îi și agasează, așa că probabil va apărea ceva nou.

Cum răspundeți la „mulțumesc”?

  • Cu drag!
  • Pentru puțin!
  • Pentru nimic!
  • N-ai pentru ce!
  • Cu plăcere!
  • Oricând!
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole