Antena 3 CNN Economic Cum trebuie să fie repartitoarele de căldură. Amenzi pentru românii care stau la bloc şi nu respectă legea

Cum trebuie să fie repartitoarele de căldură. Amenzi pentru românii care stau la bloc şi nu respectă legea

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 11:35 16 Sep 2020 Modificat la 11:35 16 Sep 2020

Dispozitivele de măsurare trebuie să poată fi citite de la distanţă, iar cele care nu permit acest lucru vor fi modernizate până la 1 ianuarie 2027. 

Proiectul de lege este în dezbatere de ani buni însă, iar 2019 a fost întors de şeful statului pentru reexaminare. 

Toate dispozitivele de măsurare a căldurii trebuie să poată fi citite de la distanță

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege ce modifică contorizarea consumului de căldură, astfel că vor fi obligaţi să îşi monteze contoare individuale inclusiv cei care stau în apartamente ce sunt racordate la reţeaua de termoficare, dacă acest lucru este posibil tehnic şi fezabil economic. 

Altfel, autorităţile trebuie să stabilească o metodologie de repartizare a costurilor. Toate dispozitivele de măsurare care se montează după 25 octombrie 2020 trebuie să poată fi citite de la distanță, iar cele care sunt montate deja și nu permit acest lucru trebuie modernizate până la începutul anului 2027.

Proiectul de lege, în dezbatere de mulţi ani, nu este nou. El a trecut o dată de Camera Deputaţilor, a ajuns la preşedinte, care a cerut reexaminarea, iar documentul a ajuns din nou pe masa deputaţilor.

Proiect: Contoarele pentru căldură, montate în apartamente până la sfârşitul lui 2020

Documentul prevedea ca până la sfârşitul anului 2020 toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică vor trebui să aibă montate contoare pentru căldură. 

Contoarele de căldură ar putea fi obligatorii

Termenul iniţial prevăzut de legislația în vigoare a fost finele anului 2016, însă acesta a trecut fără ca toate apartamentele să respecte obligația, motiv pentru care de data acesta se va introduce și o amendă.

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2020, este prevăzută de un proiect de lege care va modifica, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. 

Cât de mari sunt amenzile

Practic, sunt vizate doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament, de exemplu. 

Astfel, același proiect de lege prevede că se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie.
 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole