Când astenia de toamnă îşi face prezenţa, sistemul imunitar se slăbeşte şi astfel pot apărea stările de insomnie, depresia sau lipsa de concentrare.
Insomnia este o tulburare a somnului, care se manifestă prin dificultatea de a adormi, de a avea un somn suficient sau de a avea o calitate optimă a somnului.
Această afecţiune poate duce la apariţia unor tulburări de concentrare la locul de muncă sau la şcoală.
Mai mult decât atât, lipsa somnului mai poate determina un randament scăzut, o stare de somnolenţă, iar în cazuri mai grave, creşterea în greutate.
Simptomele insomniei
Pe lângă lipsa somnului, mai sunt şi alte simptome asociate acestei afecţiuni, precum trezirea pe parcursul nopţii sau în primele ore ale dimineţii, stări de somnolenţă, iritabilitate, lipsa de concentrare, migrene, dar şi dureri gastrointestinale.
Dacă perioada de insomnie depăşeşte trei zile consecutive, cel mai indicat este să se realizeze o programare la medicul specialist.
Cel mai probabil, acesta va solicita un jurnal al somnului, în care să se noteze zilnic orele la care se încearcă adormirea şi când se realizează trezirea.
Dacă simptomele sunt persistente, medicul specialist mai poate solicita o programare şi la medicul ORL sau de pneumologie.
Totodată, se mai poate solicita şi testarea cu polisomnograful, un aparat care monitorizează activitatea creierului, dar şi pulsul în timpul somnului.
Cum tratezi insomnia prin metoda dovedita care te ajută să adormi în 10, 60 sau 120 de secunde
Metoda prin care se tratează insomnia a fost inventată pentru ca soldaţii să adoarmă în orice condiţie.
Această metodă a apărut pentru prima dată în cartea lui Lloyd Winter "Relax and Win: Championship Performance" , publicată în 1981.
Justin Agustin, un antrenor de fitness cu peste 1,7 milioane de urmăritori pe TikTok a adus tehnica în prim-plan într-un videoclip publicat pe TikTok, care a strâns peste 7,2 milioane de vizionări, scrie Menshealth.com
Primul pas al metodei este relaxarea întregii feţe. Se închid ochii, iar respiraţia este profundă şi regulată. Metoda constă în relaxarea muşchilor faciali, apoi se continuă cu maxilarul, limba şi ochii.
În tot acest timp, umerii nu trebuie să fie încordaţi, iar mâinele să fie lipite pe lângă corp.
Este important ca în momentul în care corpul a început să se relaxeze, în minte să se creeze o senzaţie de loc sigur şi cald. Un spaţiu personal, pe care îl considerăm liniştit pentru noi.
Când deja suntem în spaţiul sigur, respiraţia devine şi mai profundă, iar în minte trebuie să repetată următoarea afirmaţie "Nu te gândi la nimic" timp de 10 secunde.