Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum ţinem sub control simptomele date de menopauză | Dr. Gică "Se accentuează depresia și anxietatea”

Cum ţinem sub control simptomele date de menopauză | Dr. Gică "Se accentuează depresia și anxietatea”

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:50 19 Aug 2022 Modificat la 10:50 19 Aug 2022

Ginecologul Corina Gică a vorbit la "Sfat de sănătate" cu Andreea Cigolea despre care sunt factorii care favorizează apariţia menopauzei.

De ce apare menopauza

"Menopauza apare în medie, în jurul vârstei de 50-52 de ani. Se apreciază că începe să devină din ce în ce mai precoce. Avem şi cazuri de menopauză preoce la femei tinere, înaintea vârstei de 45-46 de ani.

Menopauza apare pentru că nu mai avem foliculi. Femeile se nasc din păcate cu un număr limitat de foliculi, de ovocite, în interiorul foliculilor, care vor scădea treptat, cu fiecare menstruaţie, cu fiecare lună de la începerea menarhei, adică sângerea menstruală.

Această rezervă ovocitară, ovariană, ne ajunge până la vârsta de menopauzăâ, moment în care atunci când nu vom mai avea foliculi, deci nu vom mai avea secreţie de hormoni feminini estrogeni şi progesteron, va apărea menopauza.

Primele semne ale menopauzei

De obicei, există o perioadă de premenopauză. Această premenopauză durează în medie 1-2 ani, până la 5 ani, înainte să se instaleze menopauza, atunci când rezerva ovariană începe să scadă. Este primul semn.

Menstruaţiile devin din ce în ce mai frecvente, adică într-o lună de zile vom avea două menstruaţii, pentru că se scurtează faza foliculară. Ovulaţia are loc foarte devreme în timpul ciclului menstrual. Ovulaţia are loc foarte devreme şi atunci şi menstruaţia vine mai repede, deci într-o lună de 31 de zile putem să avem chiar două menstruaţii.

Cu cât s-a scurtat mai mult, înseamnă că ovulaţia are loc mai devreme, fără să fie neapărat o patologie în uter, în mucoasa endometrială. Acest lucru se întâmplă devreme, sau există paciente care intră direct la menopauză, fără să mai aibă menstruaţie deloc.

Factorii care favorizează apariţia menopauzei

Apariţia menopauzei este de obicei predispoziţie genetică, un factor pe care îl moştenim de la mamă şi este foarte important să ştim vârsta, mai ales pentru pacientele a căror mamă a intrat devreme la menopauză, înaintea vârstei de 45 de ani.

Fetele pot să intre mai devreme, spre vârsta de 40 şi atunci este important de cunoscut acest factor, mai ales pentru fertilitate. Alţi factori pot fi intervenţiile chirurgicale, care vor reduce rezerva ovariană şi atunci având mai puţine ovocite, vom intra mai devreme la menopauză.

Este perioda de bufeuri. Este foarte important de ştiut că o pacientă care este stresată dinainte, care are stări depresive sau stări anxioase, înainte de menopauză, acestea se vor accentua.

Menopauza nu predispune neapărat la depresie, ci faptul că noi suntem deja depresivi înainte, poate să ne agraveze această patologie. Este foarte important să fim urmăriţi din punct de vedere ginecologic, ca totul să fie în regulă, medical vorbind. Altfel, terapii care să ne relaxeze cât mai mult",a explicat dr. Corina Gică, specialist obstetrică-ginecologie.

Ce alimente ar trebui să consume femeile atunci când intră la menopauză, aflaţi din materialul video de mai sus.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole