În prezent, cașcavalul este ușor de falsificat, fiind vorba despre un real pericol la adresa sănătății.
Lista produselor care pot fi contrafăcute este lungă, dintre care amintim uleiul de măsline, brânza sau mierea.
Obținerea unui produs autentic include costuri ridicate, motiv pentru care, în multe cazuri, este aleasă varianta mai simplă, care presupune amestecarea ingredientelor autentice cu unele ieftine, de calitate slabă.
În plus, se adaugă coloranți și arome, astfel încât produsul rezultat să fie cât mai convingător pentru consumatori.
Cașcavalul este un produs nelipsit de pe lista de cumpărărturi, fiind gustos și ușor de integrat în multe rețete.
De asemenea, cașcavalul este consumat mai ales de către cei mici, în sandviciuri sau în diferite gustări.
Cu toate acestea, este important să fim foarte atenți la produsele pe care le cumpărăm, astfel încât să ne asigurăm că alegem alimente de calitate, care nu ne pot afecta sănătatea.
Din păcate, majoritatea brânzeturilor comercializate conțin chimicale și grăsimi vegetale, nicidecum lapte natural.
Este foarte important să citim eticheta și să identificăm ingredientele care ni se par bizare. Totodată, un produs ieftin trebuie să ridice întotdeauna semne de întrebare privind calitatea.
Cum putem testa calitatea cașcavalului?
Din fericire, există câteva metode care ne pot ajuta să ne dăm seama dacă produsul pe care l-am cumpărat este autentic sau nu.
Primul pas este umplerea unui pahar cu apă fierbinte și introducerea unei felii de cașcaval pentru 30 de secunde.
Cu ajutorul degetelor, se întinde bucata de cașcaval. Dacă aceasta se rupe și nu este elastică, cașcavalul este fals, realizat din imitații de lapte, ulei de palmier și arome periculoase.
Pentru cea de-a doua metodă, este nevoie de o bucată de cașcaval care a stat cel puțin 10 minute la temperatura camerei.
Cu ajutorul mâinilor, se îndoaie felia de cașcaval la 90 de grade. Dacă nu este flexibilă și se rupe ușor, cașcavalul nu este unul autentic.