Antena 3 CNN Life Cum te recuperezi după o operație de cancer mamar: 4 sfaturi care îți sunt de ajutor

Cum te recuperezi după o operație de cancer mamar: 4 sfaturi care îți sunt de ajutor

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O operație de cancer mamar reprezintă o intervenție cu un impact semnificativ asupra stării mentale și fizice. Același lucru este valabil și pentru perioada de recuperare. Deși poate fi un proces destul de anevoios, care implică monitorizarea constantă a stării de sănătate, a planului de tratament și schimbări ale stilului de viață, există soluții care te pot ajuta.

Este important ca orice persoană care se recuperează după o operație de cancer de sân să urmeze câțiva pași esențiali. Doar în acest fel cresc șansele pentru o recuperare mai rapidă și mai puțin anevoioasă. Iată ce poți să faci în acest sens.

Ține cont de recomandările medicului

Înainte de toate, este important să urmezi toate recomandările medicului legate de tratament sau de monitorizarea monitorizarea tubului de drenaj. Alte indicații pot include purtarea unui sutien chirurgical, dormitul doar pe spate, evitarea dușului sau a deodorantului la nivelul axilei de unde au fost scoși ganglionii.

Recuperarea și modul în care trebuie să ai grijă de tine depind și de tipul de mastectomie. De exemplu, dacă ai avut o mastectomie totală sau o dublă mastectomie, îți poate fi recomandat să porți o proteză externă de sân în interiorul sutienului. În cazul în care s-a efectuat și o reconstrucție mamară, recuperarea poate să dureze mai mult.

Începe să faci mișcare

De regulă, după o operație de cancer mamar, medicul îți va recomanda să faci niște exerciții pentru umăr și braț. Exercițiile de care vei avea nevoie depind și de tipul de intervenție și dacă ai avut și reconstrucție mamară. Acestea te vor ajuta să reduci senzația de rigiditate de la nivelul umărului și pot grăbi procesul de recuperare.

De asemenea, odată ce începi să te simți mai bine poți să faci plimbări scurte. Este important să începi treptat și să nu depui mult efort fizic după mastectomie. Lasă-ți corpul să revină încet la starea de dinaintea operației.

Adoptă o alimentație echilibrată

Alimentația joacă un rol important în procesul de recuperare deoarece îți ajută corpul să devină mai puternic, contribuie la întărirea sistemului imunitar și susține vindecarea. Încearcă să consumi multe proteine, fructe și legume proaspete, cereale integrale și peste.

O alimentație sănătoasă îți va da energie și putere și îți poate ușura procesul de vindecare. Totodată, ține cont că e indicat să bei multă apă pentru a menține organismul hidratat.

Mergi la control

Controalele postoperatorii reprezintă o parte esențială din procesul de recuperare. Inițial, aceste controale pot să aibă loc o dată la câteva luni. În timpul controlului, medicul va verifica pieptul, gâtul și axila, precum și modul în care se vindecă operația.

În funcție de tipul operației, poate fi necesar să faci o mamografie la fiecare 6 sau 12 luni, apoi o dată pe an. În cazul ai avut o mastectomie totală, mamografia nu va mai fi necesară în zona sânului care a fost extirpat. Ține cont de faptul că, odată ce ai avut cancer la un sân, riscul de a avea cancer și la celălalt sân sunt crescute.

Așadar, există modalități prin care îți poți ușura recuperarea după operația de cancer mamar. Ține cont de sfaturile medicului în ceea ce privește tratamentul, mergi la controlul postoperator, mănâncă sănătos și începe să faci exercițiile necesare.

Subiecte în articol: advertorial
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile