Antena 3 CNN Adevăruri ascunse Cum te ajută terapia de cuplu. Lidia Fecioru: „Priviţi psihologul ca un mediator, dar înainte faceţi exerciţiul asta"

Cum te ajută terapia de cuplu. Lidia Fecioru: „Priviţi psihologul ca un mediator, dar înainte faceţi exerciţiul asta"

Claudia Popovici
5 minute de citit Publicat la 12:00 12 Oct 2024 Modificat la 12:00 12 Oct 2024

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, despre cum ne ajută terapia de cuplu şi când este momentul să apelăm la suportul unui psiholog. 

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a subliniat momentele în care cuplurile, aflate într-un moment dificil în relație, pot apela la psiholog. Mai mult, ea a oferit şi un exerciţiu util pentru a evalua dacă cei doi parteneri au nevoie sau nu de ajutorul unui specialist. 

„O relație pe termen lung necesită făcuți pași către o terapie de cuplu. Uite, de pildă,  înainte nu era moda de a se duce la terapie de cuplu, dar exista nașul şi naşa. Terapia de cuplu era în familie. Naşa stătea de vorbă cu fina, nașul cu finul și tot așa, că sunt părinții spirituali.

Dar acum există psihologul la care cuplurile se pot duce. De pildă, un psiholog vă poate ajuta sau vă poate sprijini pe amândoi într-o stare conflictuală peste care nu poți trece, care chiar din afară poate fi o stare de stres, care poate interveni în cadrul familiei și strica atmosferă, și atunci afectează relația.

Poate unul e mai ocupat și are timp mai puțin să dea familiei și celălalt se simte abandonat, nu se mai simte în centrul atenției și începe scandalul. Începe gelozia că ai pe cineva, că de obicei asta e prima chestie.

În cazul când apare o chestie din asta majoră în viața noastră e bine să cauți un terapeut care să fie echilibrat, pentru că și un terapeut e cel care trebuie să găsească întotdeauna linia de mijloc a aplanării stresului, a conflictului în sine și să-i învețe, poate cu schimbarea job-ului, poate cu un sfat pentru a schimba job-ul sau știu eu acolo multe chestii care se pot ameliora prin intermediul psihologului.

Când să apelezi la un psiholog terapeut

  1. Atunci când vrei să îţi salvezi căsnicia

Frustrările de la cealaltă persoană pot fi negative și se poate opune vizitei la un psiholog, dar nu e imposibil. Adică nici nu trebuie să impunem partenerului în momentul când vedem că avem o problemă și el neagă și nu dorește. Nu trebuie să impunem sau dacă merge ia totul în derâdere, nici nu bagă în seamă pentru că nu simte nevoia să își scoată din interiorul sufletului ceea ce cu adevărat îl deranjează sau îl doare sau orice fel de sentiment din asta, de la frustrare sau supărare.

Terapeutul îi poate ajuta să ajusteze modul în care vorbesc între ei și să se asculte unul pe celălalt. Dacă simți că nu ești auzit în relația ta, apelează la un consultant, ca și cum ar fi un mediator. Deci nu-l privi ca pe un psiholog, privește-l că pe un mediator. Cu siguranță ai un prieten care îți dă un sfat, ăla e tot un mediator.

Până se ajunge la un terapeut, terapia există. Înainte de asta, uite un sfat de la un prieten sau mă rog să-l convingă printr-un prieten de-al lui că are nevoie de ajutorul unui psiholog. E foarte important că dacă vrei să-ți salvezi căsnicia faci acești pași.

2. Dacă aveți nevoie de a reaprinde scânteia dintre voi

De multe ori perioadele care trec așa într-un ritm alert în viața noastră sau noi trecem prin viață într-un ritm alert și uităm să dăruim flori, uităm să atragem atenția, uităm să mai spunem cuvinte frumoase, uităm să spunem ce frumos te-ai tuns sau eu am făcut asta şi tu nici măcar nu ai observat. Deci pentru aceste lucruri este nevoie de un mediator, psiholog, psihoterapeut pentru că e foarte important. Acești oameni  se uită la viața celor care le trec pragul ca la o tablă de șah și încearcă să dea o lecție de mutare a pieselor ca să se câștige teren și să iasă meciul, să fie amândoi câștigători.

3. Când vrem să lăsăm în urmă orice ceartă

Terapia de cuplu mai ajută, să lăsăm în urmă orice ceartă și de a trece peste tonurile ridicate în căsnicie, ca să fim mai cooperanți, să fim mai pe un ton pozitiv. Pentru că uneori poate să fie dificil să vorbești pe un ton scăzut, calm, când partenerul tău te scoate de minți sau te enervează și e greu să nu urli.

Eu merg și pe principiu că fiecare în parte ar putea să ducă la terapie împreună, dar şi separat. Aș merge pe principiul că atunci când se duc separat să se ducă la un alt terapeut, nu la același.

Pentru că până la urmă se creează o relație de pacient terapeut, dar de multe ori avem simpatii și antipatii și atunci e bine ca fiecare dacă are o problemă să se ducă fiecare la un psiholog. Ai două viziuni 

Cât timp ar trebui să faci terapie de cuplu ca să ai și rezultate

Dacă ești greu de cap așa poți să faci toată viața și tot n-ai înțeles nimic. Nici terapia de cupluri, nu putem trăi numai tot timpul învățați de cineva următorii pași, că asta înseamnă a fi handicapat. E ca şi cum ai merge în cârje, fără să te doară nimic, dar tu le porți. Nu poţi să trăiești toată viaţă doar împins de cineva sau sfătuit de cineva. Însemnă că nu mai ai capacitatea să iei hotărâri sau să trăiești în sine.

Ne ducem la o terapie când uite, s-a întâmplat să înșeli, să spunem un exemplu. Şi spunem uite n-am divorțat, dar totuși am iertat-o, dar totuși în interiorul sufletului meu nu sunt împăcat cum e. Și atunci îi spui te duci la terapie cu ea împreună. 

Sau du-te tu la un psiholog, la un terapeut și să te învețe cum să treci peste chestia asta, să te ajute să treci peste această supărare, această frustrare a ta, pentru că tu ca bărbat te-ai simțit frustrat.  Şi noi, femeile, când voi ne înșelați, toți frustrate ne simțim, dar noi nu mai stăm să ne amintim tot timpul chestia asta.

Lidia Fecioru, sfat terapeutic pentru cupluri

Să știi că până la urmă am observat că sunt rare cazurile care trec peste această situație. Deci ei de la început acceptă situaţia, se trece pentru copii, dar până la urmă se rupe încrederea pe care n-o mai restabilești. 

Înainte să ne gândim că avem nevoie de o terapie de cuplu, eu le spun: luați voi perechea acasă, câte o foaie de hârtie și scrieți pe foaie fiecare ce nu suportați la celălalt și ce ați putea suporta și ce nu iertați și ce aţi ierta. Și apoi schimbați-vă foile", a spus Lidia Fecioru. 

 

Citește mai multe din Adevăruri ascunse
» Citește mai multe din Adevăruri ascunse
TOP articole