În faţa acuzaţiilor de corupţie, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi-a găsit refugiul în Madagascar - unde deţine un complex turistic exclusivist pe malul Oceanului Indian, finanţat printr-o reţea de corupţie în care sunt implicaţi oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg şi Avraham Morgenstern, se arată într-o investigaţie a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) alături de RISE.
Conform jurnaliştilor de la RISE banii proveniţi din presupusa mită de 175,000 de euro, au fost folosiţi de Radu Mazăre şi fratele său pentru a finanţa construcţia resortului de lux din Madagascar.
Jurnaliştii au reuşit să identifice care a fost traseul acestor fonduri ilicite şi cine a mai făcut parte din această reţea de corupţie. Conform acuzaţiilor înaintate de procurorii DNA, mita de 175,000 de euro a avut rolul de a asigura câştigarea unui contract pentru construcţia unui complex de locuinţe sociale în Constanţa, de către firma Shapir Structures SRL, un subsidiar al companiei israeliene de construcţie, Shapir Engineering and Industry Ltd.
„Reprezentanţii firmei Shapir au urmărit să se asigure că vor obţine acest contract”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
„Prin urmare, sumele în cauză reprezentând mita... au fost transferate către un offshore controlat de către un intermediar”. Mita pare să fi avut efectul dorit, Shapir Structures câştigând contractul de 10 milioane de euro pentru construcţia complexului Henri Coandă, situat în nord-vestul Constanţei.
Sumele provenite din această mită au ajuns în conturile din Israel ale lui Radu Mazăre şi ale fratelui său, Alexandru, care, în luna decembrie, a părăsit şi el România cu destinaţia Madagascar.