Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum se scrie corect: crenvurști, cremvurști sau cremvuști?

Cum se scrie corect: crenvurști, cremvurști sau cremvuști?

de Ana Iorga    |   

Crenvurști, grepfruturi, roșii cherry sunt doar câteva denumiri de alimente, fructe, legume, preparate pe care le-am împrumutat din alte limbi. Și asta s-a întâmplat în urmă cu multă vreme. Altele sunt foarte recente și totuși avem dubii cum le scriem, cum le pronunțăm. Doar trei dintre ele sunt sub lupa noastră astăzi.

Ca să știm cum le scriem și cum le pronunțăm, ne uităm la emisiunea Pe cuvânt de la Antena 3 CNN, dar și în dicționar. DOOM este dicționarul pe care trebuie să îl consultați atunci când aveți dubii asupra scrierii sau pronunțării unor cuvinte. Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic, care are și variantă online.

Roșii cherry

Roșii cherry. Cum pronunțăm? Cherry există în dicționar. Se scrie ca în engleză și are două apariții ca adjectiv invariabil, în sintagma roșii cherry, acele roșii micuțe, pe care le folosim în salate sau le mâncăm ca atare în tot felul de aperitive și gustări. Se scriu: roșii cherry, sunt pronunțate ceri (nu șeri). Mai există și cherry, pronunțat tot ceri, dar ca substantiv neutru. E denumirea unei băuturi, la plural - cherryuri. Atașăm dezinența de plural fără cratimă.

Grepfrut sau grape-fruit?

Grepfrut, la plural - grepfruturi. Se pare că am preluat cuvântul din engleză, din franceză, unde se scrie grape-fruit. Nu îl scriem ca în limbile de origine. E un cuvânt care a intrat de destul de multă vreme în limba română. Îl folosim foarte des. Găsim fructul în supermarket-uri.

Crenvurști, cremvurști sau cremvuști? 

Proba de dicție și de atenție este la crenvurst. Nu prea îl folosim, din fericire, la singular, pentru că alăturarea de litere și sonoritate e destul de complicată. Aici, crenvurst așa e corect să-l scriem. La plural - crenvurști (nu crenvuști, nu cremvuști). Substantivul nemțesc de la care vine este Krenwurstchen. Wurstchen este un diminutiv de la vârstă, care înseamnă și cârnați și salam și, desigur, crevurstul.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile