Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, cum se va realiza proiectul Neptun Deep. „Vom fora 10 sonde în ape de până la 1.000 de metri, și alți 2 km în pământ”, a spus aceasta. De asemenea, Cristina Verchere a declarat că, din 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană prin începutul exploatării platformei Neptun Deep din Marea Neagră.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Putem spune că Petrom a început procesul ireversibil de extragere a gazelor din Marea Neagră?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Facem progrese foarte bune în proiectul Neptun Deep. Aș începe cu o recapitulare. Ceea ce facem, alături de partenerul nostru Romgaz, este să dezvoltăm zăcământul Neptun Deep, de unde vom extrage 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea va costa aproximativ 4 miliarde de euro. Iar obiectivul nostru este să avem prima producție sau ceea ce numim „primul gaz”, în 2027. Deci unde suntem acum? În primul rând, am început construcția platformei care se realizează atât în Indonezia, cât și în Italia. Am început construcția stației de măsurare a gazelor naturale, care este în Tuzla, România. Și, după cum probabil s-a văzut, instalația de foraj, platforma Transocean Barents, a ajuns la Constanța pentru ca să putem începe efectiv activitatea de foraj în 2025. Deci, foarte multă activitate.
Probabil că majoritatea oamenilor se întreabă și spun: în regulă, există o platformă acolo... Dar, Cristina, de ce durează până în 2027 pentru a vedea prima producție? Voi vorbi despre care sunt următorii pași importanți. Suntem foarte mândri de faptul că unitatea mobilă de foraj a intrat în Marea Neagră și nu este ușor să aduci o platformă de asemenea dimensiuni în Marea Neagră, deoarece trebuie să treacă pe sub podurile din strâmtoarea Bosfor. A fost nevoie de modificări complexe pentru a-i reduce înălțimea, astfel încât să poată subtraversa podurile. Acum că este aici, în Constanța, va petrece câteva luni pentru a se pune totul înapoi la loc, astfel încât să poată redeveni o unitate mobilă de foraj offshore cum a fost concepută să fie.
Aceasta va merge apoi la locație, unde vom fora 10 sonde. Doar ca să vă faceți o idee, sondele acelea sunt în ape cu adâncimi de fie 100 de metri, fie de 1000 de metri, și pătrund alți 2-3 kilometri în pământ. Așadar, trebuie să forăm zece astfel de sonde, lucru care va dura aproximativ un an și jumătate. În plus, platforma de producție gaze naturale, odată construită, trebuie adusă și instalată în Marea Neagră, în ape de mică adâncime, trebuie instalate conductele de la sonde la platformă și apoi conducta de la platformă către țărm. Iar aceste activități vor dura până în 2027. Asta vom face pentru a avea prima producție în 2027. Este grozav să avem unitatea mobilă de foraj offshore aici. Este o unitate de foraj foarte, foarte impresionantă și e plăcut să vezi că, prun aceasta, proiectul devine vizibil pentru noi toți.
„Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro statului român”
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Așteptăm acest moment de atât de mult timp. Ce se va întâmpla când, în 2027, primul metru cub de gaz din Marea Neagră va ajunge în sistemul național de gaze al României?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Gazele vor intra în sistemul național și este foarte posibil ca oamenii să nu vadă neapărat ceva diferit, deoarece gazele din conductă sunt gazele din conductă și rămân în interiorul sistemului. Dar cred că ar trebui să ne gândim ce reprezintă cu adevărat Neptun Deep pentru România. Și, evident, este un proiect strategic pentru compania noastră, dar cred că este unul de o foarte mare importanță strategică pentru România. Așa că, odată ce începe producția, ne va oferi, în cele din urmă, o sursă de securitate a aprovizionării cu energie pentru România. Cred că acesta este un aspect fundamental referitor la ceea ce se va întâmpla când începem producția. În al doilea rând, vorbim de beneficiile economice. Am făcut o analiză și ce putem vedea este că, pe durata de viață a producției, Neptun Deep va aduce 20 de miliarde de euro statului român. Deci și latura economică este semnificativă.
În al treilea rând, cred că va pune România pe hartă în ceea ce privește locul său ca actor energetic în regiune. România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Deci acestea sunt cele trei lucruri care se vor întâmpla de când va începe producția gazului. Și aș mai menționa ceva care cred că este cu adevărat semnificativ și poate mai mult pe latura emoțională. E ceea ce văd în echipă, este vorba de mândria de a vedea un proiect de această amploare în România. Și o poți simți cu toți cei implicați în proiect, fie la cei care lucrează în Petrom, în Romgaz, fie la contractori, cei din echipa Transgaz, se poate vedea peste tot. E un sentiment de mândrie. Pentru mine, acesta este începutul unui viitor capitol al călătoriei energetice a României. Evident, vorbim de o țară cu o istorie foarte bogată în activitatea de petrol și gaze.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Câți ani va fi disponibil, pentru România, acest proiect, Neptun Deep? Timp de câți ani vom fi prima țară din UE ca resursă de gaze?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Profilul de dezvoltare cred că este de aproximativ 20 de ani, dar va fi ceea ce numim noi „platou”. Producția va fi la un anumit nivel timp de 8 până la 10 ani, punct din care va începe declinul natural. În dezvoltarea gazului, acesta este un platou destul de lung, care reprezintă o cantitate foarte semnificativă de resursă. Așa că vom avea asta, după cum am spus, timp de 8 până la 10 ani, după care va începe să scadă. Deci o cantitate foarte, foarte mare furnizată României.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Care sunt cifrele din punct de vedere financiar? Ați spus 20 de miliarde de euro pentru bugetul României, dar pe orizontală.
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Da, de-a lungul timpului. Desigur, va depinde în parte de preț, pentru că, până la urmă, plătești pe baza redevențelor, plătești în funcție de producție și pe baza taxelor. Avem, de asemenea, ceea ce numim impact indirect, impactul general al proiectului. Dar acesta e calculul pe care l-a făcut un grup independent și se va distribui în timp, dar cu cât producția este mai mare, cu atât contribuția este mai mare. Deci cei 8 până la 10 ani cred că vor aduce cea mai semnificativă contribuție.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Dar oamenii? Aveți un specialist pregătit pentru a fi pe platformă? Ce mesaje le puteți transmite unor tineri ingineri din Ploiești care vor să lucreze pentru Petrom pe acea platformă anul viitor?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Da, de fapt am cunoscut niște ingineri tineri. Nu lucrau la Neptun, dar am cunoscut niște tineri ingineri care tocmai se angajaseră in companie, în vârstă de 27 de ani, am vorbit cu ei. De fapt, am fost la Moreni să vorbesc cu tinerii ingineri care se angajau. Cred că ceea ce vedem arată în mod evident viitorul și potențialul care credem că există în Marea Neagră. Neptun Deep este primul. Aceasta este o oportunitate, dar am spera, evident, să vedem mai multe oportunități după aceea doar pentru a arăta că există viitor în industria gazelor. Și cred că și acest lucru e foarte important, pentru că oamenii vor să înțeleagă: de ce gazul face parte din tranziția energetică? Și cu siguranță face parte din tranziția energetică.
„E nevoie de stabilitatea oferită de energia electrică din gaze naturale”
Și aș răspunde prin două aspecte. Mai întâi, dintre combustibilii fosili, între cărbune, petrol și gaz, gazul are cea mai mică amprentă de carbon. Și în al doilea rând, este foarte important să vedem, pe măsură ce mixul nostru de energie electrică se schimbă și devine mai verde și mai regenerabil. E nevoie de stabilitatea oferită de energia electrică din gaze naturale deoarece, când vântul nu bate și soarele nu strălucește, trebuie să te asiguri că ai o sursă de electricitate fiabilă. Iar aici gazele joacă un rol foarte important. Așadar, privim gazele ca o parte foarte importantă a tranziției energetice și sper că acest fapt este important pentru viitoarea generație. Per total, avem mulți oameni care lucrează la proiect, aici în România, cât și în restul lumii. Și, evident, vom avea oameni implicați si când vom intra în faza de operare. A fost interesant pentru că am fost pe platformă în Spania, de unde a plecat pentru a veni în România, și am întâlnit români care lucrau pe aceasta. Am fost și pe alte instalații de foraj onshore și am vorbit cu oameni care la un moment dat urmau să lucreze pe instalațiile de foraj offshore. Mulți oameni implicați.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Deci veți avea nevoie de forță de muncă din România în următorii ani pentru aceste proiecte și pentru altele din Petrom?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Da, cu siguranță. Avem multe proiecte în desfășurare. Să vorbesc puțin despre ceea ce face Petrom. La sfârșitul anului 2021, am stabilit o strategie până în 2030 și că vom investi 11 miliarde EUR. Aceste investiții, evident, ne definesc activitatea și generează o nevoie de oameni atât în interiorul companiei, dar și în relația cu alte companii, fie că sunt parteneri sau contractori. Investițiile sunt mesajul cu adevărat important. Și, desigur, din aceste 11 miliarde, 2 miliarde merg la Neptun Deep, adică partea noastră de 50% din proiect.
Există și multe alte proiecte pe care le realizăm ca parte a progresului nostru în tranziția energetică. Și avem nevoie de oameni pentru toate acestea. Avem oameni în companie care trec de la munca în cadrul activităților noastre tradiționale la cea în proiecte cu emisii reduse și zero de carbon, dar recrutam și oameni care au experiența. Lucrăm, de asemenea, cu parteneri care au experiență. Astfel ne asigurăm că avem capacitatea necesară pe măsură ce avansăm în tranziția energetică.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Ne puteți spune dacă resursele Neptun Deep vor înlocui importurile de gaze rusești în România și în alte țări europene precum Austria și Ungaria?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Ceea ce putem vedea este că, fără Neptun Deep, România ar deveni un importator din ce în ce mai mare de gaze naturale. Pentru că nevoile cresc în fiecare zi. Nevoile cresc și există întotdeauna un declin natural. Deci resursele existente pe care le avem în România, care au servit atât de bine țara, sunt într-un declin natural. Așa că Neptun Deep substituie, de fapt, o parte din acel declin și astfel ne permite satisfacerea nevoilor țării. Deci da, cred că România va fi, pentru o perioadă de timp, într-o poziție de export, așa că își va putea ajuta și vecinii. Dar, în cele din urmă, își va asigura propria securitate energetică și își va permite să aibă propria sa independență în ceea ce privește, în special, nevoile sale de gaze naturale.
„Ne dorim să fim parte din creșterea energiei verzi în țară”
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Ce se va întâmpla cu Petrom când toate mașinile vor fi electrice și nu vom avea nevoie de combustibil? V-aţi făcut planuri pentru asta?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Da. Permiteți-mi să vorbesc puțin despre ceea ce numim proiectele noastre cu emisii reduse și zero de carbon, pentru că planificăm asta. Și cred că putem spune că tranziția energetică este în curs. Și vedem clar că vrem să jucăm un rol foarte important în facilitarea acesteia, devenind parte din soluție și întărind în același timp sustenabilitatea companiei noastre. Așadar, ce am făcut? Din cele 11 miliarde EUR, am alocat 3,7 miliarde EUR pentru ceea ce numim activități cu emisii reduse și zero de carbon. Și aș defini aici trei categorii. În primul rând, cum vom crește energia verde, pentru că putem vedea electrificarea, așa cum ați spus? Ce vom face cu privire la decarbonarea transporturilor? Și, în al treilea rând, cum contribuim la stocare, în special în ceea ce privește CO2?
Dacă mă uit la ceea ce am făcut, ne-am construit un portofoliu de proiecte eoliene și solare cu o capacitate de 2,3 GW. Acum avem asta în portofoliu. Și, în următorii câțiva ani, vom dezvolta aceste proiecte pentru a genera electricitate. Vorbim aici de eolian și solar. Ne dorim să fim parte din creșterea energiei verzi în țară. Apoi, al doilea aspect, revenim la întrebarea despre transport. Ce facem cu transportul? Avem cea mai mare rețea de încărcare rapidă și ultra-rapidă pentru vehicule electrice în rețeaua noastră din România.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: În stațiile de alimentare?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Atât în stațiile de alimentare, cât și în afara lor. Ne-am stabilit ca obiectiv 1000 de astfel de puncte instalate până la sfârșitul acestui an. Deci chiar plănuim să progresăm. Revenind la întrebare, ne dorim să putem furniza servicii clienților noștri care au fie vehicule electrice, fie hibride. Ei vor să se oprească și să încarce rapid, pentru că avem încărcătoare suficient de rapide. Dorim să le oferim asta, alături de celelalte servicii din stațiile noastre de alimentare. Dar cred că este important să vorbim și despre ce vrem să facem pentru a contribui la decarbonarea transportului și nu poate fi făcut doar prin electrificare. Vorbim de transportul greu și, de asemenea, de cel aerian. Este mai greu ca acestea să ajungă efectiv la electrificare. Ce trebuie să facem este să creștem conținutul bio în combustibilii tradiționali, ceea ce reduce amprenta de carbon a acestora. Am anunțat la începutul acestui an investiția în ceea ce numim HVO-SAF, un termen tehnic, care, într-un cuvânt se referă la biocombustibili.
„Vom introduce producția de biocombustibili în activitatea rafinăriei”
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Așadar România va produce biocombustibili?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: De fapt, vom introduce producția de biocombustibili în activitatea rafinăriei, precum și pe cea de hidrogen verde. Și am anunțat această investiție, de 750 de milioane de euro în Petrobrazi, care va transforma Petrobrazi în primul și principalul producător de biocombustibili din Europa de Sud-Est. Așadar, poziționăm Petrobrazi în acest mod și ne asigurăm că intrăm pe piața de biocombustibili din regiune. Pe partea de energie, lucrăm la electrificare pentru încărcarea vehiculelor electrice, la conținutul de biocombustibili pentru transportul greu și combustibilii de aviație pentru transport aerian. Apoi, celălalt domeniu care cred că este cu adevărat important este capacitatea de a stoca dioxid de carbon. Acum lucrăm la cum să stocăm dioxid de carbon în mod comercial, în principal pentru clienții care chiar nu își pot reduce emisiile de carbon. Aici ne referim în special la industria cimentului. Avem o buna cunoaștere a zăcămintelor, iar dioxidul de carbon se depozitează în zăcăminte. Deci ne considerăm parte din soluție și asta funcționează. E un domeniu mai complex, mai greu, prin urmare va dura ceva mai mult pentru a putea face asta. Dar cred că este un lucru foarte important. Într-o lume net zero, trebuie să fim capabili să stocăm carbonul. Aceasta este cea de-a treia componentă la care compania noastră lucrează, de asemenea.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Guvernul vrea să plătiți mai multe taxe. Veţi face asta? Și care sunt contribuțiile Petrom către bugetul de stat, din moment ce sunteți aici în România ca companie privată?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Cred că suntem unul dintre cei mai mari contribuabili, per total, la bugetul de stat. Plătim o sumă importantă ca impozit. Vreau să știe toată lumea că plătim la timp. Și acest lucru este foarte important. Cred că asta ține de a fi un cetățean corporativ al țării în general. Ceea ce este foarte important pentru noi este că suntem și unul dintre cei mai mari investitori din țară. Și, când ești investitor, vrei predictibilitate. Vrei să înțelegi regimul de reglementare și pe cel fiscal, pentru că asta îți permite să investești. Și pe lângă faptul că suntem cel mai mare contribuabil, suntem și cel mai mare investitor. Pentru a ne asigura că putem fi cel mai mare investitor, avem nevoie de predictibilitate și de înțelegerea legislației. Acestea merg mână în mână. Ați întrebat despre ce am făcut în trecut. În ultimii 20 de ani, am plătit taxe în valoare de 200 de miliarde de lei și am investit aproape 85 de miliarde de lei în țară. Deci vorbim și de taxe și de investiții. Cred că, pe măsură ce privim spre viitor, rolul nostru de investitor este cu adevărat important ca și contribuție la economia românească.
Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: Deci contribuție de 17 miliarde de euro, 85 de miliarde de lei înseamnă o contribuție de 17 miliarde de euro?
Cristina Verchere, CEO OMV Petrom: Ca investiție. 200 de miliarde de lei în taxe și contribuții la bugetul de stat în ultimii 20 de ani. Deci suntem o parte importantă din structura economică a țării. Înțelegem acest rol. De fapt, tratăm acest rol în mod foarte responsabil și, da, aducem o mare contribuție. Christina Verchere, mulțumesc foarte mult pentru acest interviu și sper că următorul va fi cu România membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen și ne vom bucura cu toții de succesul nostru împreună. Da, ar fi fantastic.