Antena 3 CNN Life Sănătate Cum se poate trata hipertensiunea arterială rezistentă la medicamente? Denervarea arterlor renale, o procedură minim invazivă invovatoare, disponibilă la ARES

Cum se poate trata hipertensiunea arterială rezistentă la medicamente? Denervarea arterlor renale, o procedură minim invazivă invovatoare, disponibilă la ARES

Hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze de mortalitate în întreaga lume.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Mulți dintre pacienții care suferă de hipertensiune sunt nediagnosticați sau o descoperă la un control de rutină. După diagnosticare, cu tratamentul corect, afecțiunea poate fi ținută sub control. Există însă și pacienți în cazul cărora tratamentul nu dă rezultate.

”Hipertensiunea arterială este definită ca rezistentă la tratament atunci când, aplicând strategia terapeutică recomandată (modificarea stilului de viață și administrarea unei triple terapii antihipertensive care să includa și un diuretic), nu se obține reducerea valorilor TA la cabinet sub 140/80mmHg” spune dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog la ARES.

În mod normal, medicul cardiolog recomandă pacientului care suferă de hipertensiune arterială câteva schimbări în stilul de viață: un regim alimentar fără sare, scăderea în greutate, renunțarea la fumat, sportul regulat precum și consumul redus de alcool. Acestui stil de viață i se asociază tratamentul medicamentos în doze optime, din trei clase de antihipertensive. Atunci când tratamentul este corect instituit, dar valorile tensiunii arteriale nu scad, se poate apela la denervarea arterelor renale, o procedură minim invazivă de reducere a hipertensiunii arteriale.

”Denervarea renală este o procedură inovatoare, minim invazivă, non-farmacologică de tratament al hipertensiunii arteriale. Rinichiul joacă un rol central în reglarea tensiunii arteriale, hipertensiunea arterială apare atunci cand se declanșează o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic către rinichi. Procedura de denervare renală îndepartează terminațiile nervoase de la nivelul arterelor renale prin livrarea unor unde de radiofrecvență, astfel se produce reducerea hiperactivității nervoase ce determină scăderea tensiunii arteriale” spune dr. Cârstea.

Procedura are loc într-o sală de angiografie. Medicul face anestezie locală în zona inghinală și puncționează artera femurală, care reprezintă o poartă de intrare în sistemul vascular al pacientului. De la nivelul arterei femurale, medicul înaintează prin cateter până la nivelul arterelor renale, unde pozționează câte o sondă de ablație. Fiecare sondă eliberează unde de radiofrecvență care întrerup filetele nervoase simpatice din arterle renale, responsabile de comenzile greșite date de creier pentru a crește tensiunea arterială.

În decurs de câteva săptămâni, la peste 80% dintre pacienții tratați tensiunea arterială scade în medie cu 32/12 mmHg, iar rezultatul se menține indefinit. Pacienții astfel tratați vor lua mai puține medicamente sau chiar vor putea renunța la tratamentul medicamentos.

Pacienții cărora li se recomandă procedura sunt cei cu valori ale tensiunii arteriale care depășesc 140/90 mmHg, sub tratament cu cel puțin 3 medicamente antihipertensive în doze corespunzătoare. De asemenea, procedura se adresează pacienților care prezintă intoleranță la anumite medicamente hipertensive și nu pot urma un tratament, precum și pacienților hipertensivi cu risc cardiovascular crescut.

Procedura de denrevare a arterelor renale este disponibilă la ARES, în centrele din București, din Spitalul Monza și în Enayati Medical City. Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere medicale naționale și internaționale.

Subiecte în articol: ARES
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile