Antena 3 CNN Life Sănătate Cum se face socata, sucul cu cea mai bogată sursă de antioxidanţi. Atenţie! Nu toate florile sunt bune pentru prepararea băuturii

Cum se face socata, sucul cu cea mai bogată sursă de antioxidanţi. Atenţie! Nu toate florile sunt bune pentru prepararea băuturii

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 08:00 29 Mai 2022 Modificat la 08:00 29 Mai 2022

Cum se face socata. Socata este o băutură preparată din flori de soc şi lămâie. Sucul de socată are un gust dulce-acrişor şi parfumat. Iată cum se face socata, băutura cu cea mai bogată sursă de antioxidanţi.

Socata este o băutură delicioasă şi răcoritoare, care se prepară extrem de uşor. Pe lângă efectul răcoritor, această băutură din flori de soc are nenumărate beneficii pentru sănătate.

De exemplu, ceaiul din flori de soc este eficient împotriva afecţiunilor aparatului respirator.

Socată, beneficii pentru sănătate

Florile de soc ajută la eliminarea apei din corp, dar şi la dizolvarea excesului de ţesut adipos. Aşadar, socata este şi o băutură recomandată persoanelor care îşi doresc să piardă kilogramele nedorite. 

Socata are şi proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

În ceea ce priveşte vitaminele pe care socul le conţine, vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C se află pe listă. 

De asemenea, socul poate ajuta la combaterea febrei. Socata poate fi un remediu excelent pentru relaxarea organismului, dar şi pentru depăşirea blocajelor emoţionale.

Socata poate stimula lactația. Având efect galactogog, socata poate ajuta la stimularea lactaţiei. Mai mult decât atât,  florile sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative și în activarea sistemului imunitar.

Datorită efectului antiseptic puternic, socata este recomandaă şi pentru reglarea tranzitului intestinal.

Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, a zahărului, precum și a nivelului de colesterol, potrivit publicației rxlist.com.

Florile de soc se folosesc şi în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. 

Ce flori de soc sunt bune pentru socată

Cum se face socata. Perioada de înflorire a socului este mai-iunie, iar această perioadă este cel mai bun moment pentru prepararea socatei, băutura cu cea mai bună sursă de antioxidanţi. Pentru o băutură din flori de soc aromată, cele mai potrivie flori sunt cele proaspete.

Nu toate florile de soc sunt bune pentru socată. Florile mari şi înflorite, în proporţie de 80,90%, sunt ideale pentru prepararea socatei. Momentul potrivit pentru culegerea florilor de soc este imediat după ploaie sau după rouă. 

Pentru cei care îşi doresc să se bucure de gustul socatei şi pe timpul iernii, pot usca florile de soc. Pentru a rezista, acestea trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Singurul dezavantaj în prepararea socatei din flori de soc uscate este că băutura nu va mai fi atât de aromată şi plină de savoare precum cea din flori proaspete.

Ingrediente socată. Cum se face socata, băutura cu cea mai bună sursă de antioxidanţi

Ingrediente socată din flori de soc şi lămâie

  • 30 de flori de soc
  • un kg de zahăr
  • un litru de apă
  • două lămâi tăiate felii
  • zeama de la două lamâi

Cum se face socata

Cum se face socata este una dintre întrebările multor gospodine şi nu numai. Nu doar că este extrem de delicioasă şi o băutură perfectă pentru zilele toride de vară, ci şi un remediu natural pentru nenumărate afecţiuni.

Iată cum se face socata, băutura copilăriei. Florile mari şi înflorite se culeg de cu seară. Ideal ar fi ca acestea să fie culese imediat după ploaie sau după rouă.

Un aspect important în prepararea socatei este că, înainte de adăugarea în borcan a florilor de soc, acestea să fie curăţate de tija verde, altfel gustul socatei va fi amar.

Într-un borcan de cinci litri se adaugă florile de soc, peste care se pune zahărul şi apa, zeama de lămâie, feliile de lămâie și se umple borcanul cu apă rece.

Toate ingredientele se amestecă foarte bine. Se poat adăuga și cinci grame de drojdie pentru a grăbi fermentația și a se face socata mai repede.

Borcanul se acoperă și se lasă la temperatura camerei, timp de câteva zile. De asemenea, băutura se amestecă în fiecare zi. Socata ar trebui să fie gata după trei zile.

Pentru a fi mai acidulată, se poate lăsa socata acoperită pentru mai multe zile.

Etichete: socată flori de soc
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole