Antena 3 CNN Conținut plătit Cum scapi de frica de dentist

Cum scapi de frica de dentist

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:08 15 Apr 2022 Modificat la 17:08 15 Apr 2022

Așadar, dacă te credeai singura persoană fricoasă de pe scaunul dentistului, e momentul să inspiri adânc aer în piept și să te feliciți, ca tine sunt o mulțime de persoane.

Mulți dintre noi încă am rămas cu frica de dentist din perioada copilăriei, în care tratamentele stomatologice puteau fi considerate brutale, iar anestezia era un lux și se folosea doar în cazuri extreme. În zilele noastre, odată cu evoluția tehnologiei, multe dintre tratamente pot fi realizate fără durere, într-un timp mult mai scurt.

Ce este teama de dentist și cum se manifestă?

Când trebuie să mergem la un cabinet stomatologic București, mulți dintre noi simțim fluturi în stomac și parcă respirația devine tot mai greoaie. Fiorii de pe șira spinării, transpirația excesivă și nervozitatea sunt semnele clare ale unei anxietăți cauzate de vizita la medicul stomatolog.

De la ușori fluturi în stomac până la frica excesivă, în care apare transpirația mâinilor, a frunții sau a cefei, tremuratul necontrolat, amețeala sau senzația de leșin, toate acestea pot fi diminuate sau eliminate cu mici trucuri. În primul rând, trebuie să conștientizezi această temere și să nu te mai lași cuprins de frică. Gândește-te că tehnologia a evoluat considerabil, iar dispozitivele medicale care produc zgomot nu îți fac niciun rău.

Iată câteva metode de a scăpa de frica de dentist:

Acceptă-ți teama de stomatolog

Ca să poți înțelege mai bine sentimentele prin care treci, în primul rând trebuie să îți accepți anxietatea legată de dentist. Cel mai bine ar fi să îți notezi pe o foaie de hârtie temerile, apoi să le citești cu voce tare, pentru a-ți da seama că sunt nefondate.

Nu amâna vizita la cabinet până în ultima clipă

Controlul periodic este cheia de a rezolva, din timp, orice problemă stomatologică, fără durere! Orice afecțiune descoperită în fază incipientă presupune un tratament deloc dureros sau mult mai ușor de suportat, iar asta poate evita situațiile grave, cum ar fi abcesele dentare, necesitatea unei coroane dentare sau a unui implant.

Acordă timp prevenției dentare

Cea mai eficientă modalitate de a evita afecțiunile grave la nivelul dentar, pentru care va fi nevoie de un tratament dureros, este să acorzi o mare atenție igienei orale și să mergi în mod regulat la stomatolog. Folosește zilnic ața dentară, evită lichidele cu pigmenți de culoare prea puternici și, pe cât posibil, tutunul.

Caută un dentist blând

Pentru confortul tău fizic și psihic, este recomandat să optezi pentru un medic dentist care să îți inspire încredere, care comunică sincer și deschis cu tine. Este important să aibă răbdare, să explice pe înțelesul tău tratamentul de care ai nevoie, etapele și cum să îți îngrijești dantura.

Comunică-i medicului temerile și anxietatea

Comunicarea este fundamentală, iar în relația cu dentistul nu face excepție! Atunci când intri în cabinet este indicat să îi spui temerile pe care le ai, astfel încât stomatologul să dezvolte un plan de tratament adaptat stării tale. Orice stomatolog bun va stabili semnale de comunicare pe care să le folosească dacă dorești să faci pauze sau să oprești tratamentul în orice moment.

Exersează tehnici de relaxare

Dacă urmezi tehnici de relaxare înainte de vizita la medicul dentist, asta te va ajuta să treci peste acest impas. Începe prin a respira adânc, apoi să eliberezi aerul din plămâni numărând până la 5. Te va ajuta să îți încetinești ritmul cardiac și să te concentrezi pe lucruri frumoase.

Ai depășit impasul? E momentul să te recompensezi!

După ce ai ieșit din cabinetul stomatologic și ți-ai depășit temerile, cumpără-ți ceva frumos sau recompensează-te cu un dulce de care aveai poftă demult. Acest lucru te va ajuta să stabilești o legătură mentală pozitivă legată de vizitele la stomatolog.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole