Antena 3 CNN Life Cum să-ți menții dinții sănătoși folosind cel mai banal lucru din casă. Nu e vorba de bicarbonat sau gumă de mestecat

Cum să-ți menții dinții sănătoși folosind cel mai banal lucru din casă. Nu e vorba de bicarbonat sau gumă de mestecat

Ioana Dobre
2 minute de citit Publicat la 10:00 28 Sep 2024 Modificat la 10:00 28 Sep 2024

Medicul stomatolog Denisa Tutunaru a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre importanța prevenirii cariilor dentare la copii și adolescenți, dar şi despre cel mai banal lucru din casă care ne menţine dinţii sănătoşi.

Potrivit medicului stomatolog Denisa Tutunaru, "dinții de lapte sunt la fel de importanți ca și dinții definitivi. Dacă nu avem grijă de ei, putem afecta mugurele dintelui permanent, vorbirea, masticația și chiar musculatura maxilarului". Prevenirea începe cu o alimentație corectă, iar părinții ar trebui să evite alimentele bogate în zaharuri și făina ultra-procesată din biscuiți, napolitane sau jeleuri, care aderă pe dinți și favorizează apariția cariilor.

Pentru a îmbunătăți sănătatea orală a copiilor, este recomandat să le oferim gustări sănătoase, cum ar fi pâine integrală, și să limităm consumul de dulciuri procesate. "Dacă totuși oferim dulciuri, este important să periem dinții sau să folosim gumă fără zahăr după aceea", a subliniat Denisa Tutunaru.

Totodată, spălarea pe dinți trebuie să fie o practică zilnică, încă de la apariția primului dinte, la aproximativ 6 luni. "Părinții ar trebui să folosească șervețele umede sau o pastă de dinți specială pentru bebeluși, iar după vârsta de 3 ani, o pastă cu o cantitate mică de fluor", a explicat medicul stomatolog. Începând de la 6 ani, fluorul poate fi introdus în rutina zilnică, iar periajul trebuie realizat de două ori pe zi, timp de două minute.

Cariile nu apar fără factori nocivi, iar alimentele procesate, cum ar fi gustările dulci și băuturile acidulate, favorizează un mediu acid în cavitatea bucală, unde bacteriile se dezvoltă rapid. Este important să evităm consumul frecvent de cafea sau băuturi fierbinți, care pot afecta smalțul dentar și să menținem un pH alcalin în gură, consumând apă și alimente sănătoase.

Medicul stomatolog Denisa Tutunaru a explicat faptul că unul dintre cele mai simple și eficiente obiceiuri pentru menținerea sănătății orale este consumul regulat de apă. "Acest obicei ajută la echilibrarea pH-ului salivar și eliminarea resturilor alimentare, reducând astfel riscul apariției cariilor dentare.", a spus aceasta.

Pentru a preveni pierderea dinților din cauza cariilor, vizitele regulate la stomatolog sunt esențiale. "Primul semn al demineralizării dentare este o pată albă pe dinte, care poate fi tratată dacă este depistată la timp. În caz contrar, caria poate ajunge să afecteze nervul, ducând la abces și, în final, la pierderea dintelui", a mai spus medicul Denisa Tutunaru.

Educația pentru sănătatea dentară trebuie să înceapă din copilărie. Cariile, abcesul dentar și alte afecțiuni pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă și printr-o alimentație echilibrată. Este important să fim atenți la primele semne și să vizităm stomatologul în mod regulat pentru a menține o dantură sănătoasă pe termen lung.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole