Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum să-ți păstrezi corect periuța de dinți?

Cum să-ți păstrezi corect periuța de dinți?

5 minute de citit Publicat la 21:36 09 Oct 2019 Modificat la 08:42 13 Iul 2023

Cu toții cunoaștem beneficiile unei bune igiene orale, dar oare știm cât de important este să acordăm atenție modului în care ne păstrăm periuța de dinți? Află cum trebuie să îți cureți și să îți depozitezi periuța de dinți în așa fel încât să te poți bucura de o igienă orală corectă.

Cum depozitezi corect periuța de dinți?

Modul în care ne păstrăm periuța de dinți ne ajută să eliminăm riscurile afecțiunilor bucale. Iar dacă avem un copil trebuie să îi insuflăm de la vârste fragede necesitatea igienei orale. Atunci când vine vorba de copiii noștri, este foarte important să le explicăm încă de mici care este rolul unei igiene orale corecte și care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă atunci când se spală pe dințișori. Medicii pedodonți ne recomandă să îi obișnuim pe cei mici cu periajul corect al dinților și cu vizitele regulate la medicul stomatolog încă de la o vârstă foarte fragedă. De asemenea, atunci când îl duci pe cel mic la stomatolog, asigură-te că acesta este un specialist în lucrul cu copii, dar și că mediul în care îl vei duce este unul prietenos și jucăuș, pentru că prima experiență este decisivă.

În ceea ce privește depozitarea periuțelor de dinți, putem vorbi despere o multitudine de opțiuni. Există recipiente pe care le putem utiliza pentru depozitarea periuței de dinți, atât acasă, cât și în călătorii. Este foarte important ca atunci când ești acasă să eviți să folosești recipientele închise. Din cauza umidității, micile protecții de plastic sau recipientele ermetice pot crea un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Desigur, în timpul călătoriilor, este indicat să folosești recipiente pentru transportarea periuței de dinți. În acest fel, eviți contactul direct dintre periuță și alte obiecte, praf sau bacterii. Este foarte important ca periuța să fie uscată înainte de așezarea în recipientul special și, de asemenea, se recomandă să folosești recipientul doar pentru transportarea periuței de dinti. Atunci când ajungi la destinație, așază periuța într-un suport deschis. Recipientul sau suportul în care îți transporți periuța de dinți trebuie și el foarte bine curățat. Indiferent de soluția de curățare pe care alegi să o utilizezi, trebuie să clătești foarte bine obiectul de plastic și să îl lași să se usuce înainte de a-l folosi.

Atunci când vorbim despre depozitarea periuței de dinți, trebuie să știm cât de important este să așezăm periuța în poziție verticală pentru a permite scurgerea apei după fiecare utilizare. În acest fel eliminăm riscurile dezvoltării bacteriilor, care pot crește chiar și în cantități foarte mici de apă. Dacă depozitezi periuța de dinți într-un recipient de tip ,,pahar” vei putea observa că la baza acestuia se formează un strat de depuneri de calcar și bacterii, acest tip de depozit se poate forma și pe suprafața periuței de dinți, atunci când nu este așezată vertical. De asemenea, nu este recomandat să așezați periuța de dinți cu perii în partea de jos a recipientului de depozitare. Partea inferioară a acestuia este un loc în care bacteriile se dezvoltă cu rapiditate din cauza umidității. Capătul periuței de dinți trebuie să fie cât mai bine protejat. De aceea, recipientul trebuie spălat cel puțin o dată pe săptămână, deoarece bacteriile de pe suport pot fi transmise cu ușurință în cavitatea bucală. Este indicat să folosești apă și săpun pentru a curăța suportul periuței. Nu îl pune în mașina de spălat vase, bacteriile pe care le conține pot rămâne în interiorul acesteia și apoi pot ajunge pe vesela ta.

Este foarte important să depozitezi periuța de dinți la cel puțin 2 metri distanță de toaletă. Cu toții știm cât de multe bacterii și microorganisme se pot găsi în jurul toaletei, indiferent de cât de multă atenție am acorda curățeniei. Este foarte important să ne depozităm periuța de dinți la o distanță cât se poate de mare de toaletă, în cel mai îndepărtat loc.

De cele mai multe ori, depozităm periuțele de dinți ale tuturor membrilor familiei în același suport. Este foarte important să nu lăsăm periuțele de dinți să intre în contact una cu cealaltă, bacteriile se pot transmite foarte ușor prin picăturile de apă de pe suprafața periilor.

Nu împrumuta niciodată periuța de dinți!

Indiferent de relația dintre tine și persoana care îți cere să îi împrumuți periuța, trebuie să fii conștient că odată cu utilizarea unei periuțe care nu îți aparține, vei lua contact cu bacteriile și germenii prezenți în cavitatea bucală a celeilalte persoane. Împrumutul periuței de dinți poate duce la infecții și afecțiuni ale cavității orale.

Spală-te pe mâini înainte de a folosi periuța

Înainte de a te spăla pe dinți, spală-te pe mâini. Poate că pentru cei mai mulți dintre noi este o obișnuință, însă pentru unele persoane, spălatul pe mâini înainte de utilizarea periuței și pastei de dinți este un pas trecut cu vederea.

Spală periuța după fiecare utilizare

De fiecare dată când finalizăm periajul, trebuie să ne spălăm periuța de dinți. Este foarte important să clătim foarte bine periuța cu apă din abundență astfel încât să eliminăm toată pasta de dinți rămasă pe perii acesteia. De asemenea, este indicat să scuturi foarte bine periuța după ce o speli pentru a grăbi uscarea acesteia. Cu cât periuța de dinți este îmbibată în apă mai mult timp, cu atât este un mediu mai propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Periuța de dinți nu trebuie lăsată în soluții dezinfectate sau în apă de gură. Conform Asociației Dentare Americane, există foarte puține studii care dovedesc faptul că sterilizarea periuței de dinți în soluții antibacteriene ar putea aduce un beneficiu sănătății orale.

Schimbă periuța de dinți periodic

Medicii ne recomandă ca periuța de dinți să fie schimbată o dată la trei luni. Nici periuțele de dinți electrice nu pot fi utilizate pentru o perioadă de timp mai îndelungată, rezervele acestora trebuie schimbate o dată la trei sau patru luni. De asemenea, este necesară înlocuirea periuței de dinți dacă se observă că perii acesteia sunt decolorați ori tociți.

Periuțele de dinți pentru copii trebuie înlocuite mult mai des decât cele pentru adulți deoarece, de cele mai multe ori, aceștia aplică o presiune mult prea mare asupra periuței, perii acesteia având de suferit.

De asemenea, după o răceală sau o anumită afecțiune, trebuie să îți schimbi periuța de dinți! Oricât de multă atenție ai acorda curățării și depozitării periuței de dinți, pe suprafața acesteia rămân bacterii și te poți îmbolnăvi din nou.

Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole